CUTE: deze kinderen lijken op Einstein door zeldzaam syndroom

Ontembare haren.

Op het eerste gezicht lijkt het haar van deze kinderen wat op dat van de bekende wetenschapper Einstein, die bekend stond om zijn genialiteit, maar ook om zijn verstrooidheid en zijn wilde haarbos. Einsteins haren waren altijd ongekamd omdat hij geen tijd had om zich met zulke banale toestanden zoals haar kammen bezig te houden. Het prototype van de verstrooide professor, dus, die met zijn hoofd in de wolken zat.

Ook het haar van deze kinderen zit er wild en ontembaar uit. Maar bij hen heeft dat een andere reden dan onachtzaamheid. Ze mogen hun haar nog zoveel borstelen als ze willen, Hun kapsel zal altijd recht omhoog blijven staan. Dat komt doordat ze aan een erg zeldzaam syndroom lijden: het onkambare-haar-syndroom.

In heel de wereld zijn er slechts een honderdtal mensen met de ziekte. Normaal gezien zijn bij mensen de haarzakjes stijl of ovaal, maar de haarzakjes van deze personen zijn hartvormig. De reden daarvoor is een zeldzame mutatie. Het zorgt ervoor dat hun haren steil omhoog groeien en broos zijn. Ze zijn ook altijd spierwit of lichtblond van kleur. Als de kinderen hun haren borstelen, moeten ze voorzichtig zijn. Het is immers erg pijnlijk en hun haarwortels breken snel af.

Voor deze kinderen is het dus niet altijd een pretje, toch zijn we ergens blij dat dit syndroom bestaat. Want wat zien ze er tegelijkertijd stoer en snoezig uit met die pluizige ontembare wolk op hun hoofd!  (En één troost hebben ze alvast: eens ze ouder zijn, zullen de haren minder weerbarstig worden.)

1.

2.

3.(lees verder op de volgende pagina)