Chinezen vieren de langste week van het jaar met 10.000 honden

Hoe zou dit smaken: hond met lychee-wijn?

Afgelopen zondag konden wij hier de langste dag van het kalenderjaar 2015 ervaren, wat zo goed als onopgemerkt aan ons voorbijging. In China daarentegen wordt de langste week van het kalenderjaar uitbundig gevierd. Iets tè uitbundig!

In de Chinese stad Yulin, in het zuidwesten van het land, werd zondag het startschot gegeven voor het 5-daagse hondenfestival. Er maken plusminus 10.000 honden deel uit van de festiviteiten. Geslachte honden weliswaar!… Ze worden verkocht voor consumptie en traditioneel als delicatesse geserveerd met lychee-wijn.

Het eten van hondenvlees is een Chinees gebruik, dat meer dan 2.000 jaar bestaat, maar het hondenfestival in Yulin werd pas voor het eerst georganiseerd in 1995. Hondenvlees wordt in de meeste Chinese regio’s erg op prijs gesteld vanwege zijn bijzondere smaak èn zijn vermeende genezende eigenschappen. Het bijgeloof wil immers dat het eten van hondenvlees en lychees tijdens de langste dagen van het jaar de bevolking beschermt tegen de hitte van de nakende zomermaanden.

Maar onder een groep inwoners van Yulin groeit de afkeer van het gebruik. Volgens de campagnevoerders worden de honden niet op traditionele wijze gefokt, maar gaat het om straathonden, verloren en gestolen honden. Voor ze worden afgemaakt worden ze blijkbaar zwaar mishandeld en met opzet overvoed. Het stadsbestuur heeft zich ondertussen van het festival gedistantieerd, maar niemand heeft plannen om het festival te verbieden. Maar de campagnevoerders hebben onlangs de praktijken wereldkundig gemaakt.

(lees verder op de volgende pagina)