Britse Queen zoekt schoonmaker (m/v)

Het kasteel Holyrood is aan een flinke poetsbeurt toe.

Buckingham Palace heeft in opdracht van koningin Elizabeth een vacature online gezet, waarop wellicht tal van Britten en Schotten zullen reageren. Het gaat immers om de officiële residentie van de Queen herself, het fraaie kasteel Holyrood in het Schotse Edinburgh. De uitverkoren schoonmaker (m/v) die het kasteelpersoneel zal vervoegen om de Schotse burcht onder handen te nemen, zal daarvoor een niet onaardig loon ontvangen: 19.500 euro/jaar en daarvoor hoeft hij/zij maar 20 uur per week aan de slag.

Verder houdt de vacature de gebruikelijke termen in, zoals ‘betrouwbaarheid’, ‘stiptheid’ en ‘flexibiliteit’, maar als je de kleine letters van de taakomschrijving doorneemt, ga je toch even de wenkbrauwen fronsen. Blijkt dat er van de kandidaat in de eerste plaats wordt verwacht dat hij/zij… kauwgum verwijdert!

[related-posts]

Behalve de officiële residentie van de koningin is het Schotse kasteel ook een toeristische trekpleister en de uitverkoren plaats van de Queen om er feesten en recepties te geven. Gemiddeld krijgt Holyrood elk jaar gemiddeld 250.000 bezoekers over de vloer. Daarvan blijken er een flink aantal de gewoonte te hebben hun kauwgum op de grond te droppen. De proppen blijven tussen de tegels kleven en dat vinden de chique invités op punthakken niet zo’n prettige ervaring. Vele gasten blijken daardoor letterlijk en figuurlijk te ‘blijven plakken’.

Ik vermoed dat je na twintig uren per week op handen en voeten kruipen door de zalen en gangen van het kasteel, gewapend met een krabbertje en een spatel, heus wel aan een beetje rust toe bent. Als je nog kan opstaan tenminste…