Besliste deze man de verkiezingen in het voordeel van Trump?

Verzonnen schrijfsels.

De 38-jarige Paul Horner is een internetjournalist die al jarenlang artikels verzint, ze publiceert op één van zijn vele valse websites en vervolgens verspreidt via de sociale media. Die methode slaat aan, want miljoenen en miljoenen Amerikanen geloofden zijn verhalen over de Amerikaanse verkiezingen. Vooraanstaande nieuwssites als ABC en CNN namen zijn publicaties over, zelfs de campagneleider van Trump en diens broer Eric deelden artikels die geen enkele vorm van waarheid bevatten.

fake
Dit nieuwsfeit verscheen zelfs op ABC News, maar was dus volledig verzonnen door Paul Horner.

Hij gaf zich eerder al uit als straatkunstenaar Banksy die veel ophef veroorzaakte in de VS, maar zijn verhalen hebben de Amerikaanse verkiezingsstrijd deze keer mogelijk wel beslist. Zo publiceerde hij een verhaal dat een man 3.500 dollar van het zittende regime had gekregen om op straat te komen en tegen Trump te protesteren. Of dat Obama het nationale volkslied zou verbieden op sportevenementen. Allemaal thema’s die de proteststem deden aanwakkeren en waarom de Amerikanen misschien wel Donald Trump naar Het Witte Huis hebben gestuurd.

Eén van de bekendste websites waarop Paul Horner vals nieuws verspreidt, is National Report. Maar hij heeft ook nog tientallen andere platformen. Google en Facebook hebben onlangs besloten op te treden tegen dit soort valse nieuwsfeiten en gaan hun algoritmes aanpassen en die websites blokkeren. Maar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen komt deze maatregel natuurlijk te laat.

Paul Horner kan het zelf moeilijk begrijpen hoe goedgelovig mensen zijn als ze nieuws via sociale media zien passeren. Hij geeft trouwens toe een Trump-hater te zijn. “Mensen zijn dom, ze delen zomaar alles zonder het te checken”, vertelde hij aan The Washington Post. Dankzij AdSense, het advertentieplatform van Google, haalt Horner met zijn websites zelfs 10.000 dollar per maand aan inkomsten binnen.

Video: Besliste deze man de verkiezingen in het voordeel van Trump?