Belgische whisky? Bestaat die dan?

Werd verrassend verkozen tot de beste van Europa!

Als ik in mijn leven 5 glazen whisky heb gedronken, is het veel! Dus een kenner ben ik alvast niet. Wie wél gepassioneerd is door deze geestrijke drank, kent dan wellicht ook de jaarlijkse Whisky Bible van de Brit Jim Murray. De man maakt elk jaar een klassement op van beste whisky’s en een wereldreis om her en der meer dan 4.700 verschillende whisky’s in zijn mond te laten circuleren en het vocht daarna door te slikken. Jim Murray zal na afloop ook wel weten dat de wereld ronddraait…

Wij die allemaal dachten dat De beste whisky in Schotland wordt gefabriceerd, slaan de bal mis. Niet één Schotse whisky staat in de top 5 van de wereld. Volgens Murray verwaarlozen de Schotten hun stokerijen en investeren ze nauwelijks nog in vernieuwing. Vreemd genoeg werd een… Japanse whisky uitgeroepen tot de allerbeste, meer bepaald de Yamazaki Single Malt Cask 2013. Hij ging twee Amerikaanse sterke dranken vooraf.

[related-posts]

In de categorie van de ‘single malts’ ging de titel van ‘Europese whisky van het jaar’ naar de Belgian Owl Single Malt 64 Months. Hij kreeg een topscore van 96 op 100. De Belgian Owl is eigendom van likeurstoker Etienne Bouillon -what’s in a name?- die 10 jaar geleden whisky begon te maken met gerst van eigen bodem. Het gaat om een kleinschalige productie en de flesjes van 20 centiliter zijn doorgaans binnen de kortste keren uitverkocht.

Minder prettig nieuws is er van het bierfront. Voor het eerst werd afgelopen weekend geen Belgisch biertje bekroond met de titel ‘Bier van het Jaar 2014’. Die eer ging naar een Engels biertje, met name ‘Triple C’. En ook de Amerikaanse merken deden het lang niet slecht. Brouwers uit de VS scoorden in verschillende categorieën beter dan de Belgische bieren.

[related-posts]

De jury had de opdracht om maar liefst 700 verschillende bieren te proeven, 500 uit het buitenland en 200 uit ons land. Hét Belgisch biertje bij uitstek is niet langer Duvel, maar komt wel uit dezelfde stal. Brouwerij Duvel Moortgat won met haar bier Liefmans Goudenband de titel van ‘Beste Belgisch Bier’ van de wedstrijd. Benieuwd wat die binnenkort gaat kosten… Ober?