Belgen beleggen steeds meer in vastgoed; huizen waren nooit duurder dan nu

Een record.

In de derde trimester van 2017 hebben in ons land een recordaantal vastgoedtransacties plaatsgevonden volgens statistieken van notaris.be. Daardoor stijgt ook de prijs van een huis, die nu gemiddeld op ongeveer 243.000 euro ligt in België.

Wel opmerkelijk: stijgende verkoopcijfers en -prijzen, maar tegelijk een dalend aantal nieuwe woonleningen. “Wie een woning aankoopt voor eigen gebruik, doet dat bijna altijd op krediet. De rentevoeten voor een woonkrediet zijn trouwens nog altijd laag. Maar steeds meer woningen worden niet voor eigen gebruik gekocht, maar als belegging, om te verhuren of weer door te verkopen. Die beleggers gebruiken veel vaker hun eigen liquiditeiten, zoals slapend kapitaal op een spaarboekje”, aldus Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie, in De Standaard.

“Vastgoed is op korte tijd heel populair geworden als alternatieve, aantrekkelijke investering. Mensen kopen liefst een nieuwbouwwoning of -appartement, kant-en-klaar om te verhuren. Renovatiewerken en -kosten zien ze niet zitten. Maar omdat nieuwbouw duurder is dan een bestaand appartement, gaat de gemiddelde prijs omhoog.”

(lees verder op de volgende pagina om een reportage te bekijken)