Al gewend aan het winteruur?

Voor niemand staat de tijd stil.

Dat uurtje langer slapen was wellicht voor de meesten geen probleem, maar dat we zondag al om 17 uur het invallen van de duisternis moesten beleven, vroeg wel om enige gewenning. Rond die tijd hoorde ik via de radio ook het bizarre verhaal van een ‘expert’ die doodleuk vertelde dat iedereen er beter had aan gedaan om tijdens de nacht van zaterdag op zondag op te blijven, exact om 2 uur alle klokken en horloges tot stilstand te brengen om ze vervolgens een uur later weer in te schakelen. Dit vertelde de man maar liefst 14 uur nĂ¡ de overschakeling!

Dit alles heeft te te maken met het mechanisme van de meeste uurwerken. Ik wist al wel dat je een klok of horloge nooit mag terugdraaien. Tijdens de overschakeling zou je de wijzers 23 uur vooruit hebben moeten draaien. Ene Stefaan Aelterman is 85 jaar (!), wordt beschouwd als de meest nog actieve uurwerkhersteller in dit land en kan dit alleen maar beamen: “Zo is het met alles in het leven. Vooruit, nooit achteruit!”

[related-posts]

Stefaan beoefent de stiel al 69 jaar. Hoewel de voorgevel en de etalage van zijn winkel in Gent vrij modern ogen, is het interieur een klein museum van pendule- en koekoeksklokken. Vroeger liepen die allemaal gelijk en gaven de uurwerken ook elk uur een ware serenade aan koekoek- en klokkengeluiden. Maar die gewoonte heeft hij sinds enkele jaren opgegeven, omdat hij ze bij de overschakeling naar winter- en zomertijd ook allemaal vooruit moest draaien.

“Vandaag, maandag, zal voor mij en vele uurwerkherstellers een drukke dag worden!”, weet Stefaan met zekerheid, “Dat is zo bij elke overschakeling wintertijd en allemaal om precies dezelfde reden: de mensen kijken te veel achteruit!”.

[related-posts]

In de marge:

is het jou ook al opgevallen dat in de etalages van de meeste horlogewinkels de tijd staat ingesteld op tien minuten over tien? Dit is al jaren een psychologisch trucje. De twee cijfers geven op deze manier het teken aan van een hoekige glimlach. Een ander effect zou dit hebben als alle horloges zouden ingesteld zijn op 20 minuten over 8. Dat is voor zuurpruimen!

En neem nu even rustig de tijd om Stefaan aan het werk te zien:

Video horlogemaker: