Aantal calorieën anders uitgedrukt

‘Deze frisdrank kan uw gezondheid schaden!’

Tenzij je volop bezig bent met een afslankingsdieet, let je zelden of nooit op het aantal calorieën dat je aankoop van voedingswaren en dranken op de verpakking vermeldt. Overigens staat het bijna altijd in kleine letters en cijfers afgedrukt. In een uitvoerig rapport van een groep van Amerikaanse wetenschappers pleiten zij ervoor het aantal calorieën op een andere wijze uit te drukken en goed leesbaar. Hun eerste zorg is immers dat het merendeel van de Amerikaanse kinderbevolking lijdt aan overgewicht en deels ook aan obesitasproblemen. In de Nederlanden is dit niet anders.

Ik heb er een flesje ‘normale’ Coca-Cola van 500 ml bijgehaald om hun redenering te kunnen volgen. Op het etiket staat vermeld dat 100 ml exact 42 kcal bevat, wat overeenkomt met 180 kJ. Aan dit laatste getal heeft niemand wat, maar omgerekend wil dit zeggen dat één flesje cola goed is voor 210 calorieën en dat is plusminus 10% van wat de gemiddelde mens met gezonde voedingsgewoonten gemiddeld per dag mag verbruiken!

[related-posts]

Volgens de wetenschappers zouden de calorietabellen in de toekomst moeten weergegeven worden in begrijpelijke en sensibiliserende taal. In het geval van het flesje cola dat nu voor mijn neus staat, zou ik moeten geïnformeerd worden hoeveel beweging ik nodig heb om de hoeveelheid calorieën te verbranden. Duidelijker gesteld: ‘Dit flesje kost je een wandeling van drie kwartier of ongeveer 7 km lopen!’. Dit klinkt heel anders, toch?

Niet verwonderlijk dat vele amateur-sporters geen gram aan gewicht verliezen, want zij laven hun dorst aan zogenaamde ‘sportdrankjes’ en die bevatten doorgaans nog meer suikers en calorieën!

[related-posts]

Voor vele schoolgaande kinderen zijn niet alleen frisdranken de zoethouders, ze tasten maar al te graag toe in de frituur om de hoek of in een fastfoodrestaurant. In hun rapport maken de wetenschappers dit soort eetgelegenheden met de grond gelijk, omdat ze bv. met hun ‘giant burger’ en ‘dubbele cheeseburger’ precies het averechtse effect in de hand werken. Als zelfs de ouders niet beseffen dat een dubbele cheeseburger een wandeling van 9 kilometer kost, hoe zouden hun kinderen het moeten weten?

Vraag is maar of dergelijke ‘waarschuwingen’ op de verpakking zouden helpen? Op elk pakje sigaretten staat sinds jaar en dag in koeien van letters vermeld dat roken je gezondheid kan schaden en sterker nog: ‘Roken is dodelijk’. Maar intussen blijkt dat de jeugd wereldwijd op steeds jongere leeftijd begint met roken…