5 “hobby’s” die gevaarlijk waren voor vrouwen in de 19de eeuw

Kans tot opsluiting.

Ook nu staan mannen en vrouwen nog niet op gelijke voet. Toch hebben we al een grote vooruitgang gemaakt op vlak van gendergelijkheid, in vergelijking met twee eeuwen geleden. Het leven van de vrouw uit het Westen in de 19de eeuw zag er immers een pak anders uit. Toen was het belangrijkste doel van een vrouw om te trouwen en het huishouden met plicht en passie te vervullen. Stond dat je niet aan, had je pech.

Aan scheiden werd in die tijd niet gedaan. Je kon als vrouw dus best hopen dat je overeenkwam met de man waarmee je in het huwelijksbootje stapte. Anders had je, wederom, pech en zat er niets anders op dan er het beste van proberen te maken. Mannen, aan de andere kant, hadden wel een manier om hun vrouw niet meer te moeten zien. Scheiden was ook voor hen geen optie, maar als ze liever alleen of met een minnares verder wilden, was er een simpele manier voor hen om hun vrouw uit de weg te ruimen. Ze konden hun wederhelft namelijk laten opsluiten in een instelling.

[related-posts]

In de 19de eeuw konden familielieden en dokters de meest bizarre redenen opgeven om een vrouw te laten opnemen in het psychiatrische ziekenhuis. Dit document van het Weston Hospital in West Virginia toont alle redenen waarom vrouwen opgenomen werden in de psychiatrie tussen 1864 en 1889. Het gaat over zaken die zogezegd de oorzaak waren voor hun mentale onstabielheid. Er zitten enkele begrijpbare zaken tussen zoals “de dood van haar zonen in de oorlog” of “een stamp tegen het hoofd door een paard”, maar er worden ook een pak bizarre en vage dingen genoemd die eerder als smoesjes klinken dan als een werkelijke oorzaak voor een ziekte. Wat begrijpen ze immers onder “vrouwenproblemen”? En wat is er mis met deze 5 activiteiten?

1. Boeken lezen

‘Romans lezen’ wordt op de lijst genoemd als oorzaak voor opname, want meiden die lezen, zijn duidelijk niet goed snik.

Via giphy.com

2. Politiek volgen

Oorzaken die genoemd worden zijn ‘politiek enthousiasme’, ‘politiek’ en ‘slechte gewoontes & politiek enthousiasme’. Goede bal van de dokters. Stel je voor dat een vrouw kon meepraten over serieuze politieke problemen.

Via giphy.com

(lees verder op de volgende pagina)