3 nieuwtjes uit medialand over heroriëntering

Is ‘heroriëntering’ een ander woord voor ‘besparingsmaatregel’?

In dit digitale tijdperk kan alles heel snel veranderen en dit zullen vooral de media geweten hebben. De geschreven pers is de jongste jaren het grootste slachtoffer. Nogal wat krantenwinkels sluiten de deuren omdat er opmerkelijk veel minder kranten en tijdschriften worden verkocht dan pakweg 3 jaar geleden. Gelukkig bestaan er nog geen digitale sigaretten of ze zaten helemaal in zak en as!…

Maar ook tv en radio voelen de druk van het ‘moderne’ kijk- en luistergedrag in hun nek en bovendien moet er overal gesnoeid en bespaard worden. In gedekte termen heet dit dan ‘heroriëntering’ of ‘nieuwe aanpak’, met onvermijdelijke verschuivingen en ontslagen tot gevolg.

1. Omroepsters verdwijnen op Eén:

Het deed vreemd aan toen gisteravond Saartje Vandendriessche zelf aankondigde dat de kijkers het na de zomer zonder haar en haar collega’s zullen moeten stellen. De functie van ‘omroepster’ wordt gewoon geschrapt. In de plaats van de omroepsters komt een combinatie van stemmen buiten beeld en grafiek.

De tv-zender Eén van de vrt is één van de allerlaatste Europese zenders die werkt met omroepers of omroepsters in beeld. Dat ze van het scherm verdwijnen heeft alles te maken met de ‘nieuwe netstijl’ die Eén beoogt. Althans, zo luidt het in de officiële verklaring. Na 6 jaar was men daar blijkbaar aan toe. “Eén presenteert dit najaar niet alleen een andere vormgeving, maar ook een nieuwe en dynamische manier om de kijker door de avond te loodsen.“, stelt de woordvoerder. Alsof Saartje, Geena Lisa, Eva Daeleman en Andrea Croonenberghs dit niet goed deden, dan?

De oudere kijker zal nu ongetwijfeld met enige melancholie terugdenken aan Paula Semer, Nadine De Sloovere, Luc Appermont, Gert Verhulst, Paul Codde, Johan Verstreken, Jo De Poorter, Rani De Coninck, Evy Gruyaert en Katja Retsin… Allemaal serveerden ze vroeger het tv-menu op de openbare omroep. Bedankt allemaal!

Video omroep door Johan Verstreken:


(lees verder op de volgende pagina)