1 op de 5 autobezitters heeft een koosnaampje voor zijn voertuig

Je wagen, je vriend!

Zelf ben ik beslist niet één van die vijf, tenzij je ‘kutauto’ of ‘blikje’ een troetelnaam noemt. Maar wie echt gehecht is aan zijn wagen en er uiterst tevreden over is, bedenkt voor zijn voertuig soms de gekste koosnaampjes. ‘Lady’ en ‘Baby’ zijn de meest populaire, al ontlenen velen de naam van hun pronkstuk aan de merknaam of het model van hun wagen, bv. ‘mijn Fordje’, ‘mijn Cliootje’, ‘mijn Corsaatje’, noem maar op.

Maar wij, Belgen, zijn niet de enige ‘auto-liefhebbers’. Uit een recent onderzoek van de verzekeringsmaatschappij Nationwide blijkt dat maar liefst 1 op de 4 Amerikanen een koosnaam geven aan hun auto. En voor motorrijders ligt dit aantal nog iets hoger: 3 op de 4 beschouwen hun tweewieler als hun vriend of vriendin bij uitstek. Vreemd genoeg spreken 75% van de motor- of wagenbezitters over ‘hij’ en niet over ‘zij’. Slechts 25% vindt zijn/haar voertuig vrouwelijk. Overigens blijkt ‘de auto’ in de top 5 te staan van dé lukrake gespreksonderwerpen die in gezelschap worden gevoerd.

[related-posts]

Hoe oud ze ook zijn, meestal kunnen chauffeurs je exact en chronologisch vertellen welke wagens zij in hun leven bezaten. Velen kunnen je niet eens een gedetailleerd lijstje geven van de levende ‘liefjes’ die in het verleden de hunne waren. Om maar te zeggen: de meeste eigenaars koesteren hun voertuig in de letterlijke zin van het woord. De overgrote meerderheid van de mannen zijn trouwens veel ordelijker en zorgzamer wat hun wagen betreft dan wat hun huiselijke bekommernissen aangaat.

Nog een opmerkelijke conclusie uit het Amerikaanse onderzoek: 80% van de auto-eigenaars… praat tegen hun wagen! En al zeker wanneer de bestuurder alleen in de wagen zit. Niet verwonderlijk dat vele mannen soms zonder enige bestemming een ritje gaan maken. Bij wijze van rust of ontlading. Het dashboard neemt dan a.h.w. de functie over van een menselijk klankbord.

[related-posts]

Ik vermoed dat bijzonder veel vrouwen in dit geval maar al te graag het dashboard willen zijn, toch?