Modeshow van daklozen

Originele actie van het Brussels Platform Armoede

Je kan dan wel uren tijd steken in brieven, pamfletten en over-en-weer-gebabbel, een wezenlijk probleem naar het publiek en de politici toelichten, kun je niet beter doen dan met een originele stunt die in het oog springt.

Al jaren is de opvang van daklozen in Brussel een heus probleem en dit is soms alleen maar een kwestie van afspraken, contracten en nodeloos en tijdrovend politiek gekibbel. Hoewel het een milde winter was, moesten meer dan 300 mensen op straat slapen. In de winter van 2012-2013 stierven er verscheidene daklozen ten gevolge van complete onderkoeling.

Om zijn persconferentie kracht bij te zetten, leidde Gregory Cremmerye van het Brussels Platform Armoede zijn pleidooi voor meer begrip in met een modeshow op de rode loper voor zijn spreekgestoelte. Een aantal èchte daklozen paradeerden er gepakt en gezakt voor het oog van de genodigden en toevallige passanten.

[related-posts]

shutterstock_brussel

Memorabel in mijn tv-geheugen van de afgelopen wintermaanden is de Eén-reportage, waarin een vermomde Helmut Lotti als dak- en werkloze arme stumper de stad werd ingestuurd gedurende 48 uur. De beelden kleven nog aan mijn netvlies.

Gregory Cremmerye herhaalde de woorden van Helmut: “Er is winter én zomer nood aan opvangplaatsen voor daklozen, want dit is een situatie, ons land onwaardig!”

Ook vanmorgen las ik nog een bericht, dat schepen van Netheid van Brussel, Karine Lalieux, met trots aankondigt dat straks het 69ste openbare hondentoilet op Brussels grondgebied officieel in gebruik wordt gesteld. En die worden om de twee dagen gereinigd! Stof tot nadenken, toch?…