Lenteschoonmaak overbodig?

Een frisse start!

shutterstock_emmerHet is nu eenmaal ingebakken in ons bioritme, maar eenmaal de lente in het land is, hebben we allemaal plots de behoefte om ook de lente in ons interieur en ons tuintje te toveren. Kuisen, klussen, herschikken, nieuwe dingen kopen: het hoort bij een frisse, nieuwe start of tenminste het ‘gevoel’ ervan.

De grote lenteschoonmaak is in de eerste plaats een ritueel dat we overgeleverd kregen van onze ouders en grootouders. Omdat destijds kolen- en houtkachels de bron van warmte waren, was een grondige poetsbeurt na de wintermaanden ook écht nodig.

[related-posts]

Nu we allemaal een veel betere ventilatie en verwarming in huis hebben, doen we het eerder uit een gevoel van nostalgie en geborgenheid. Het maakt bij wijze van spreken deel uit van het ritme van het jaar.

Met het ingaan van de lente willen we niet alleen onze woonst opknappen, maar willen we onbewust ook onze geest verfrissen. Net zoals de vogels fluiten, lopen we er vanzelf vrolijker bij, we slaan de vleugels uit en (her)beginnen we te sporten en te hobbyen.

Minder onbewust is wat de marketingboys doen. Is het jou dan niet opgevallen dat de jongste weken de reclamefolders en winkels vol staan met emmers, borstels en schoonmaakproducten? En het werkt nog op ons in ook! Ik heb het afgelopen weekend na zoveel maanden de ruiten gepoetst, maar heb me eerst een nieuw zeemvel aangeschaft!…