Wetenschappers doen bizarre ontdekking over het geluksgevoel van mensen

Opmerkelijk onderzoek van de universiteit van Utrecht.

De meesten doen er alles aan om met allerlei middelen het transpireren te stoppen, terwijl het zweet net een aangenaam effect kan hebben op de mensen in je directe omgeving. Althans als je positief bent ingesteld en met een blij gemoed door het leven stapt. Dit klinkt lachwekkend, maar de onderzoekers die de resultaten van een Europese studie openbaar maakten, nemen hun bevindingen zeer au sérieux.

Gelukkige mensen hebben waardevol zweet, stellen ze onomwonden. Het transpiratievocht van mensen die happy zijn, werkt aanstekelijk op anderen. Om dit aan te tonen onderwierpen de onderzoekers 12 mannen aan een aantal eenvoudige testen.

Vooreerst mochten de heren proefkonijnen een paar dagen geen alcohol drinken en geen voedsel nuttigen dat bereid was met uien en look. Dit zijn immers de drie grootste verspreiders van kwalijke zweetgeur. Vervolgens kregen de mannen 3 films te zien, zij het met tussenpozen. Ze kregen achtereenvolgens een thriller, een romantische komedie en een neutrale avonturenfilm voorgeschoteld.

[related-posts]

Na elke film mochten 36 vrouwen telkens het zweet van de mannen gaan opsnuiven, terwijl hun gelaatsuitdrukkingen werden gefilmd. Bleek dat hun gezichten duidelijk opfleurden nadat de mannen naar de vrolijke film hadden gekeken. Die uitdrukking verschilde danig nadat de mannen de thriller en de avonturenfilm hadden bekeken.

Verdere analyse van de zweetstaaltjes wees ook uit dat de samenstelling van het transpiratievocht na elke film en dus na elke gemoedstoestand anders was. Voor de onderzoekers was dit voldoende om te stellen dat mensen via hun zweet signalen uitzenden over hoe ze zich voelen en dat het geluksgevoel via de zweetgeur aanstekelijk werkt.

Als je dit verhaal te belachelijk vindt, kan je niet anders dan het zelf binnen de kortste keren eens uit te testen met je partner. Veel snuffelgenot!