Vreemde vogels in hartje Brussel

‘De slechtvalken zijn de ambassadeurs van de stad!’

Als je dezer dagen in Brussel vertoeft, zou je zeker eens een bezoekje moeten brengen aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. In één van de torens broedt er momenteel een stel slechtvalken vier eieren uit en dit kun je allemaal van heel nabij volgen!

Ornitholoog Didier Vangeluwe volgt in de directe omgeving van de kathedralen al tien jaar het doen en laten van deze zeldzame soort valken en rond deze tijd kan gelijk wie meegenieten van het spektakel dat ze te bieden hebben. Didier heeft er een heuse observatiepost geïnstalleerd en via camera’s en schermen wordt alles haarscherp vastgelegd.

shutterstock_50945710

“In 1971 waren de slechtvalken in Europa en België totaal van de radar verdwenen.”, licht Didier toe, “Maar omdat hoge torens in een stad een perfecte broedplaats zijn voor de vogels, bleef ik tot 2004 geduldig wachten op hun komst. En inderdaad, gedurende de afgelopen tien jaar is dit nu het tweede koppel slechtvalken dat een warm nest bouwde in de toren.”

Ondertussen is de valkenobservatiepost een jaarlijkse traditie tijdens het voorjaar aan de kathedraal. Via de tv-schermen kunnen bezoekers het broeden, het uitkomen van de eieren tot het uitvliegen van de jonge valken rechtstreeks volgen. Via de website www.slechtvalken.be volgden vorig jaar meer dan een half miljoen mensen uit 105 landen dit evenement vanuit hun luie zetel. “De slechtvalken zijn de ambassadeurs van de stad geworden!”, lacht Didier trots.

Noot: het uitkomen van de eieren wordt dit weekend verwacht en heeft vermoedelijk op zondag 6 april plaats.