Volgt België het Finse voorbeeld van een basisinkomen voor elke burger?

Gaat het dan niet moeilijk worden om nog personeel te vinden voor noodzakelijke maar niet zo geliefde jobs, bijvoorbeeld achter de vuilkar lopen? “Ik betwijfel dat: minder leuke jobs die wel maatschappelijk relevant zijn, zullen volgens de wet van vraag en aanbod beter betalen dan nu. Jobs die iedereen graag wil, die zullen minder opbrengen.”

“Het basisinkomen geldt voor iedereen, een heel leven lang. We kunnen wel niet de spons zijn van de hele wereld. Vandaar dat het basisinkomen wellicht aan de nationaliteit gebonden zal zijn. Ik pleit voor een basisinkomen dat bij de geboorte vergelijkbaar is met het huidige kindergeld en dan stelselmatig stijgt tot je op je 18de het volwaardige bedrag krijgt. Na de pensionering moet dat bedrag wellicht wat hoger, want zeker op een gevorderde leeftijd zal je er geen bezoldigde job meer bijnemen.”

“De wereld verandert steeds sneller en onze overheid is niet meer in staat om zich aan te passen. Een jaartal durf ik er niet op te kleven. Ook al omdat ik denk dat de systeem­switch er niet van de ene dag op de andere zal komen, maar geleidelijk aan en met overgangsmaatregelen. Maar niets doen is geen optie.”