Volgt België het Finse voorbeeld van een basisinkomen voor elke burger?

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het basisinkomen? “Het vervangt de huidige systemen van uitkeringen en vergoedingen: kinderbijslag, tijdskrediet, werkloosheid, pensioen… Dat betekent een pak minder bureaucratie en dus een fikse ­besparing. Extreme armoede en de ­armoedeval zullen verdwijnen, sociale en andere fraude wordt zinloos.”

“Mensen hoeven niet meer tegen hun zin te werken en kunnen hun loopbaan, werk en leven zelf in handen ­nemen. En werkgevers krijgen blijere werkkrachten, die ook goedkoper zijn. Want het is niet de bedoeling dat het basisloon bovenop ons huidige salaris komt.” Je zal in verhouding dus iets minder verdienen dan nu, omdat de werkgever rekening houdt met het basisinkomen dat je al krijgt.

Gaan we zo geen generatie van profiteurs creëren? “Alle experimenten bewijzen het tegendeel. Het basisinkomen legt net de verantwoordelijkheid bij het individu zelf. Wie in de hangmat wil liggen, mag dat. Maar de meesten willen vooruit in het leven: ze blijven aan de slag of starten een eigen zaak.”

(lees verder op de volgende pagina voor meer interessante details)