Studentes worden kotmadammen

Prachtig initiatief om vergrijzing aan te pakken.

Ik vrees dat ze niet te tellen zijn: 65-plussers die in onze grootsteden in een veel te groot huis wonen en daaraan zo gehecht zijn, dat ze het vertikken om te verhuizen naar een serviceflat of een home.

In Gent, een universiteitsstad, kwam de OCMW-voorzitter, de heer Rudy Coddens, met een opmerkelijk idee voor de pinnen. Hij wil studenten laten intrekken bij alleenstaande senioren die ruimte zat hebben om er één of meerdere te herbergen.

Daarmee pakt hij twee problemen in één klap aan: het zou een positieve benadering zijn van de studentenhuisvesting in de stad en het is één van de middelen om de toenemende vergrijzing aan te pakken. Gent verwacht tegen 2030 immers een toename van om en bij de 5.000 gepensioneerden.

[related-posts]

“Niet dat wij van de studenten verwachten dat zij verzorgende taken op zich nemen, maar wel het soort van klusjes dat men voor een grootouder ook zou doen, zoals boodschappen doen.”, verklaart Rudy Coddens zich nader, “Voorwaarde nummer één is wel dat het klikt tussen de studenten en de 65-plusser. Dit is een kwestie van duidelijke afspraken maken.”

Mooi voorstel, maar goede kotstudenten in huis halen lijkt me moeilijker dan goede werknemers voor een bedrijf selecteren.