We spreken almaar beter Engels

Vrouwen beheersen de taal veel beter dan mannen.

Ik voelde telkens een soort van plaatsvervangende schaamte wanneer Herman Van Rompuy de Europese Raad toesprak. En dat gevoel maakte plaats voor een schaterlach, wanneer Walter Baele de politicus imiteerde in ‘Tegen de Sterren Op’. Als je Elio Di Rupo ooit Engels hebt horen praten, lig je helemáál in een deuk. Een tiener spreekt de taal beter dan deze politici, maar dit heeft meer te maken met het frequent ICT-gebruik dan met de kwaliteit van de Engelse lessen.

Er bestaat zoiets als een wereldranking die de kennis van het Engels als tweede taal in kaart brengt, de zogenaamde English Proficiency Index. In de meest recente rangschikking is België gestegen van plaats 13 naar plaats 9. En dan hoor ik je luidop denken: wie spreekt er dan zoal beter Engels dan wij? Je zou er nog van opkijken wie onze concurrenten zijn.

[related-posts]

Volgens de index wordt het Engels als tweede taal het best beheerst door deze top 5: op één staat Denemarken (!), gevolgd door respectievelijk Nederland, Zweden, Finland en Noorwegen. Aan de staart van de rangschikking staan de landen uit Noord-Afrika en die uit het Midden-Oosten. De lijst telt 63 landen. Op 62 staat Irak en de hekkensluiter is Libië.

In alle Engelssprekende landen blijkt dat vrouwen de taal veel beter beheersen dan mannen. In ons land is dit niet anders. Daarbij komt nog dat de Walen in ons land nauwelijks een paar volzinnen in het Engels over hun lippen kunnen krijgen. Vandaar dat België relatief laag scoort in de zogenaamde English Proficiency Index.

And now it’s time for a tasty croque-mister with a wrong coffee. On your health!