Reuzenpanda’s niet langer een bedreigde diersoort

Hun populatie stijgt opnieuw, zij het miniem.

Volgens de jongste tellingen leven er momenteel exact 1.784 reuzenpanda’s in China en dat is 17% meer dan een tiental jaren geleden, toen werd gevreesd dat de dieren met uitsterven waren bedreigd. De meerderheid van deze panda’s huizen in natuurreservaten en bossen daarbuiten.

Toch hadden de meeste bevallingen van pandababy’s plaats in de wilde natuur. Dat is positief nieuws, maar anderzijds trof men verscheidene dode panda’s aan die hoofdzakelijk verongelukten of ronduit vereenzaamden door menselijke ingrepen in de natuur. Franck  Hollander van Natuurbehoudsorganisatie WWF verklaart nader: “Door de aanleg van wegen, spoorlijnen en dammen dreigt 12% van de panda’s in de wilde natuur geïsoleerd te raken van hun soortgenoten.”

Dit probleem kende men al eerder. Vandaar dat de panda’s werden uitgezet in veilige natuurreservaten en dierenparken, in de hoop dat ze zich daar ook zouden vermenigvuldigen. Maar dit lijkt niet zo goed te lukken. Sinds kort weten we dat ook in het Waalse dierenpark Pairi Daiza van een nakende boreling geen sprake is. Nochtans zijn Hao Hao -het vrouwtje- en Xing Hui -het mannetje- erg op elkaar gesteld, maar aan paren komen ze nauwelijks of niet toe.

[related-posts]

Geliefd en telegeniek is het koppel anders wel. Komende zomer plant men zowaar een realityreeks over het reilen en zeilen in Pairi Daiza. De commerciële zender RTL-TVI is al volop bezig met opnames voor een tiental afleveringen. Expedition Pairi Daiza zal hierdoor nog meer in de picture staan. Het park is nu al het best bezochte dierenpark van de Benelux met ruim 1,3 miljoen bezoekers per jaar! En dat was het al voor de beroemde panda’s er de show stalen.

Pairi Daiza heeft een streepje voor op bv. de Antwerpse Zoo en Planckendael. Behalve het pandakoppel kan je er tal van andere dieren observeren in een apart kader. Vanaf 4 april -de eerste dag van de paasvakantie- staan de deuren er weer wagenwijd voor je open. Meer info via hun site.

Hier alvast een voorproefje. Vrouwtje Hao Hao houdt van entertainment!