Reuzenpanda-baby: eerste video en foto’s van de geboorte

Een uitzonderlijke gebeurtenis.

Afgelopen nacht werd in Pairi Daiza Hao Hao’s eerste baby geboren.

Video geboorte


De geboorte

De eerste tekenen van een nakende geboorte werden op dinsdagnamiddag opgemerkt. De resultaten van de hormoonanalyses, uitgevoerd door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, samen met de gedragsveranderingen, toonden aan dat de voorbereidingen op een bevalling konden beginnen. Hao Hao bleef woensdag de hele dag rustig binnen.

pandababy5


Haar weeën startten om 23u en om 02u02, op donderdag 02 juni 2016, kwam haar eerste jong ter wereld, onder het goedkeurend oog van haar verzorgers en de Chinese experten. Hao Hao en haar kleintje stellen het goed.

De eerste momenten

Hao Hao toonde onmiddellijk tekenen van affectie ten opzichte van haar jong. Ze beschermde hem in haar muil, waste hem en hield hem dicht bij zich.

pandababy1


pandababy2


Na deze eerste zeer tedere uren, maakten de Chinese experten een eerste contact met haar. Ze betraden voorzichtig haar verblijf, om beetje bij beetje haar vertrouwen te winnen. Hao Hao liet de verzorgers een melkstaal afnemen en stond haar kleintje even af. Het jong werd onderzocht, het geslacht bepaald en hij werd gewogen.

pandababy3


Hao Hao’s eerste baby is een flinke jongen van 171 gram.

pandababy4


Eerste cruciale dagen

De experten en de verzorgers hebben de eerstkomende dagen als prioriteit om ervoor te zorgen dat Hao Hao haar goede zorgen verder zet en haar jong blijft voederen. Als het nodig blijkt te zijn, kan er overgestapt worden naar flesvoeding.

pandababy6


« Ook al zijn we ongelooflijk blij, we mogen niet vergeten dat een groot aantal van de baby Reuzenpanda’s hun eerste levensjaar niet halen. We geloven sterk dat Hao Hao alle kwaliteiten heeft om een uitstekende moeder te zijn en zetten alle middelen in om de overlevingskansen van haar baby te vergroten en haar de beste zorgen te kunnen bieden» vertelt Eric Domb. « De laatste weken werden structurele aanpassingen doorgevoerd om een baby te kunnen ontvangen en werd ons team versterkt door twee experten van het China Conservation and Research Center for the Giant Panda. Dit is wereldwijd de derde baby panda die dit jaar geboren wordt. »

De Reuzenpanda bevindt zich op de IUCN Redlist van bedreigde diersoorten. In het wild blijven er minder dan 2.000 panda’s over en daarom is elke geboorte van cruciaal belang voor het behoud van de soort. Tot op heden zijn er maar drie Europese landen die, dankzij de hulp van China, geslaagd zijn in hun pogingen tot voortplanting van de soort; Oostenrijk, Spanje en België. Wij zijn dus het derde land in Europa dat een panda baby mag zien geboren worden.