Restaurantgevoel voor daklozen

Gaarkeuken in restaurantstijl geeft armen meer waardigheid.

Overal in de wereld zijn er daklozen.  Het onderscheid is te vinden in hoe ze behandeld worden.  Gelukkig zijn er af en toe initiatieven die armen helpen en hen de kansen en waardigheid geven die ze verdienen.

[related-posts]

In Brooklyn en Queens (VS) vind je Masbia, een restaurant waar je wordt onthaald door een glimlachende gastvrouw die je naar je tafel brengt.  Een even vriendelijke kelner brengt je nadien een warme, voedzame en koosjere maaltijd, een verse salade en een drankje.

Restaurant voor daklozen Masbia

Wat maakt dit restaurant dan zo verschillend van andere eetgelegenheden in New York City?  De rekening.  Armen kunnen namelijk gratis een gezond maal bij Masbia nuttigen.

In 2005 richtten Alexander Rapaport en zijn partner Mordechai Mandelbaum de eerste en enige gaarkeuken in Brooklyn op: Masbia.  De naam betekent “verzadigen” in het Hebreeuws.  Hiermee is ineens de missie duidelijk: iedereen die binnenkomt, krijgt een heerlijke maaltijd in een veilige en comfortabele omgeving.

Restaurant voor daklozen Masbia

In 2009 kon Masbia van één keuken en restaurant uitbreiden naar een klein netwerk verspreid over Brooklyn en Queens.

Het initiatief blijkt een groot succes te zijn.  Alleen al in januari 2014 diende de liefdadigheidsorganisatie 5.583 maaltijden op en werden er 7.840 boodschappentassen verdeeld die goed waren voor tienduizenden maaltijden.

Restaurant voor daklozen Masbia

Hoewel de organisatie heel wat te doen heeft, werkt ze hoofdzakelijk met vrijwilligers.  Er zijn slechts drie betaalde werknemers in heel de keuken.  De anderen willen gewoon daklozen heerlijke en gezonde voeding met een snuifje waardigheid aanbieden.

Video Masbia: