Primeur: Kalmthoutse heide wordt deels een zoutvlakte

Dominique Deruddere haalt voor zijn nieuwe film grootse middelen boven!

(OPGELET: dit is een aprilvis!)

Dominique Deruddere (57) is in ons land één van de meest talentvolle filmregisseurs. Hij verknipte de ellenlange filmpellicules tot meesterwerkjes als ‘Crazy Love’, ‘Iedereen beroemd’ en ‘Wait until Spring, Bandini’. Dominique vertoeft al jaren in Amerika, waar hij ook zijn jongste film ‘Flying Home’ opnam. Het verhaal dat draait rond de duivensport sloeg echter niet aan in Amerika en men kan stellen dat de film ook in ons land maar matig scoorde.

Deruddere wil blijkbaar snel revanche nemen en gaat in de zomermaanden alweer achter de camera staan, dit keer deels in ons land. Voor het eerst in zijn carrière waagt hij zich aan een humoristische prent met als werktitel ‘Soldiers of Fun’. Eind april zou Dominique al verschillende proefopnames uitvoeren.

Deruddere licht zijn opzet toe, zij het in vage bewoordingen: “Het wordt in feite één grote parodie op een ouderwetse oorlogsfilm die wemelt van de anachronismen. De ‘moderne’ oorlog wordt uitgevochten door soldaten met een iPad i.p.v. een walkie-talkie in de hand. Maar de soldaten zijn bijna allen veteranen die van ICT weinig of geen kaas hebben gegeten.”

Naar eigen zeggen zouden zowel Danny DeVito (70) als John Cleese (75) al onder contract liggen en bijgevolg zou je die wereldsterren in de zomer wel eens tegen het lijf kunnen lopen in het Antwerpse. Een groot deel van de opnames zal immers plaatshebben op de vlakte van de Kalmthoutse heide die voor de gelegenheid deels wordt omgetoverd tot een sneeuwvlakte.

[related-posts]

Deruddere licht toe: “Tja, dat was een probleem, maar sneller opgelost dan ik vermoedde. Wie ooit een Salt Lake bezocht, waant zich in de sneeuw. En veel zout is hier in de zomermaanden ook voorhanden, sneeuw niet. Omdat bijna alle gemeentedepots door de kwakkelwinter met tonnen overschot aan strooizout zitten opgezadeld, werden alle omliggende gemeentebesturen benaderd en die waren unaniem bereid om een handje toe te steken!”

Vanaf morgen zullen strooiwagens uit de hele provincie aanrukken om de westkant van de Kalmthoutse heide om te toveren in een immense sneeuwvlakte, lees ‘zoutvlakte’. Als de organisatie klopt, zou je morgenavond al het sneeuweffect met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Dominique probeert zijn eigen enthousiasme te temperen: “Ik ben zelf razend benieuwd, ja. Het is een hele onderneming en dit zal wel enkele weken duren voor ik het landschap -de filmset, zeg maar- realiseer dat ik in mijn hoofd heb, maar die ‘eerste zoutlegging’ wil ik absoluut zelf bijwonen!”

Waarom dan niet gaan filmen op een authentieke zoutvlakte en je alle moeite besparen, wilden we weten? Deruddere: “Naast de wereldsterren doen we ook een beroep op tal van oudere Vlaamse acteurs en een massa figuranten, welke taal ze ook spreken. Slechte communicatie is één van de satirische thema’s in de film. Het gaat tenslotte om een wereldoorlog!”, lacht Dominique de opmerking weg.

[related-posts]

Tot slot pakte Deruddere uit met een supplementair nieuwtje: “Zelfs Gaston Berghmans (89 jaar intussen!) was direct bereid om straks naast Danny DeVito en John Cleese door de sneeuw te ploeteren! ‘Dat ik dit nog mag meemaken!’ was al wat hij kon uitbrengen, toen ik hem onlangs persoonlijk benaderde.”

Dit zijn beelden van de Kalmthoutse heide zoals die er vandaag uitziet. Met een beetje verbeelding denk je de sneeuw en de soldaten er zò bij.

Video over Kalmthoutse Heide: