Popeye bestaat 85 jaar

Popeye the Sailor Man, toet toet!

Vandaag bestaat Popeye 85 jaar, maar zelfs op deze leeftijd is de matroos nog even fit als voordien.

Popeye begon als stripfiguur.  Nadien werden er tekenfilms en zelfs een langspeelfilm over hem gemaakt.

Het concept bleef hetzelfde: elke keer legt Popeye het af tegen de gemene Brutus die de liefde van zijn leven, Olijfje, van hem wil afpakken.  Dankzij het eten van spinazie kan Popeye steeds overwinnen!

Ter ere van zijn 85e verjaardag, hebben we hieronder 8 weetjes over Popeye verzameld:

1. Bedenker

Handtekening van cartoonist E.C. Segar (bedenker Popeye) bij sigaar.
Handtekening van cartoonist E.C. Segar (bedenker Popeye) bij sigaar.

De bedenker en tekenaar van Popeye is E.C. Segar.  Hij ondertekende meestal zijn werk met “E. Segar” of gewoon “Segar” boven een afbeelding van een sigaar.  Dit omdat hij vaak gevraagd werd naar de uitspraak van zijn familienaam.

2. Bijfiguur

Popeye verscheen voor het eerst op 17 januari 1929 als bijfiguur in “Thimble Theatre“, een krantencartoonreeks die toen reeds 10 jaar bestond.  De figuur Popeye werd zo populair dat hij steeds vaker voorkwam.  In 1970 werd de stripreeks hernoemd naar Popeye.

3. Geen spinazie

In het begin in 1929 kreeg Popeye zijn krachten door over het hoofd van een zeldzame kip te wrijven.  Pas in 1932 werd Popeye beresterk dankzij spinazie.

Standbeeld Popeye
Standbeeld Popeye in spinaziehoofdstad Crystal City (Texas, VS).

4. Standbeeld

Popeye was de eerste tekenfilmfiguur ooit die een standbeeld kreeg.  Het beeld werd in Crystal City, Texas, in 1937 opgetrokken.

5. Stem

Sinds 1935 sprak Jack Mercer 40 jaar lang de stem van Popeye in in de cartoons.  Dit nadat originele steminspreker William Costello wegens slecht gedrag vervangen werd.  Van 1938-142 was Mercer gehuwd met Margie Hynes, die de stem van Olijfje, Popeye’s vriendin, insprak.

6. Film Popeye

De film Popeye werd opgenomen in Malta in 1980.  De set werd themapark Popeye Village.  Popeye was de eerste grote filmrol voor Robin Williams.

7. Spinazieverkoop

Spinazietelers in de VS merkten jarenlang een verhoging van 33% in de consumptie dankzij Popeye.

8. Groen eerbetoon

Voor de 75e verjaardag van Popeye werd het Empire State Building in spinaziegroen verlicht.

Popeye cartoon: