Parijse restaurants maken biogas van voedselresten

Een groep van Parijse restaurants verandert voedingsresten in biogas en compost.

Een 80-tal restaurants, cateraars en hotels, inclusief voedingsbedrijf Fauchon en sterrenrestaurant Taillevent, nemen deel aan een proefproject om hun voedselafval te recycleren.

De voedingsresten worden nadien gebruikt om biogas te genereren, elektriciteit en warmte te produceren en als compost voor boerderijen in de buurt van Parijs.

Voedingsresten sorteren

Begin deze maand werd het initiatief gelanceerd.  Hiermee loopt het voor op een verscherping van de milieuwetgeving die in 2016 één op vijf restaurants zal dwingen het organisch afval te recycleren of een boete tot €75.000 te betalen.

Frankrijk, dat qua recycling achterligt op andere Noord-Europese landen, doet nu extra inspanningen om organisch afval om te zetten in methaan en probeert sluikstorting, verbranding en broeikasgassen te verminderen.

De deelnemers aan het proefproject zijn blij dat hun afval nu al goed gebruikt kan worden.  De koks verzamelen schillen en restjes in doorzichtige, plastic zakjes die elke ochtend opgehaald worden door stille vrachtwagens op biogas.

Foto: wikimedia.org