‘Oudjes’ almaar meer in de greep van internet

…En bijgevolg uit de greep van hun isolement!

Het is verbazend hoe het internetgebruik door 65-plussers de laatste drie jaar wereldwijd is toegenomen. Hun kinderen en kleinkinderen waren kennelijk erg goede leermeesters en ook initiatieven allerhande van seniorenverenigingen -zoals bijlessen voor computergebruik- werpen nu hun vruchten af. Net als kinderen kunnen ‘oudjes’ hun tablet niet meer missen. Al geven de meeste de voorkeur aan een vaste pc in huis.

Senioren iPad

De resultaten van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek werden onlangs gepubliceerd in ‘The Journals of Gerontology’. Blijkt dat ouderen de pc, hun ‘speeltje’, ervaren als een absolute ‘revelatie’ in hun leven. Sterker nog: internetten maakt ouderen minder depressief, wat hen én de maatschappij een pak gezondheidszorgen bespaart.

[related-posts]

Elektronisch bankieren

Het grootste positieve effect van het naar hartenlust surfen vind je bij ouderen die alleen door het leven gaan. Hun speeltje haalt hen als het ware uit hun isolement en precies omdàt er hoe langer hoe meer oudere gebruikers zijn, leggen zij er contacten met leeftijdgenoten. ‘Chatten’ gaat hen tegenwoordig net zo goed af als kinderen het doen.

En toch bekruipt mij soms een gevoel van medelijden, wanneer ik mijn bank bezoek en oudjes zoveel moeite zie doen om hun overschrijvingen in goede orde over te maken via de automaat. Terwijl het via elektronisch bankieren thuis zoveel sneller en makkelijker gaat. Er is dus nog werk aan de winkel, lieve kinderen en kleinkinderen!

In de marge toch deze anekdote: onlangs kwam een bejaarde buur bij me aankloppen met de vraag of ik een vrij ingewikkelde brief van de mutualiteit wilde beantwoorden in haar plaats. Een halfuurtje later gaf ik haar een afdruk van de e-mail die ik in haar naam had geschreven naar de mutualiteit in kwestie. “Voilà, je antwoord is al verstuurd!”, zei ik. “Duizendmaal dank!”, lachte de vrouw, “… Hoeveel moet ik u voor de postzegel?”