Oostende wil meeuwenoverlast aanpakken

Vuilniszakken mogen voortaan in kuipen.

Het is niet de eerste keer dat de stad Oostende de ongemakken van de meeuwenoverlast wil bestrijden met allerlei middelen. Het zijn vooral de stadsbewoners die zich rot ergeren aan de vogels en hoofdzakelijk aan wat ze als vieze troep achterlaten. Met hun uitwerpselen bevuilen ze trottoirs, daken, terrassen en auto’s, maar de grootste wrevel is dat de meeuwen er al jaren een sport van maken om de vuilniszakken stuk te prikken en op die manier soms de halve inhoud van de zak over de stoep verspreiden, voor ze hét hapje vinden dat ze zoeken.

Meestal zwermen de meeuwen uit begin september, maar in een havenstad als Oostende blijken ze het best naar hun zin te hebben. Vele oude en jonge vogels verblijven er 4 seizoenen lang en weten er ook hun nesten te bouwen. Meeuwen zijn een beschermde vogelsoort, dus ze uitroeien mag niet.

[related-posts]

De stad denkt nu dé oplossing te hebben gevonden tegen de meeuwenoverlast. Voortaan mogen de Oostendenaren hun vuilniszak in een soort van kuip droppen. Die kuip of ‘kleine container’ is vervaardigd van hard, glad plastic en heeft geen rand, waarop de meeuwen kunnen gaan zitten en vervolgens de zakken tóch openprikken. De kuip heeft geen deksel, omdat ze dermate is geconcipieerd dat ze probleemloos in de vuilniswagens kunnen leeg gekieperd worden.

Eerder al werd geëxperimenteerd met grote voederbakken in zee, opdat de meeuwen van de dijken zouden wegblijven. Het opzet ging de mist in. Daarnaast worden de bewoners er regelmatig op gewezen de vuilniszakken buiten te zetten vlak voor de ophaling. Bijgevolg blijven de inwoners thuis op de dag dat de vuilniskar langskomt. Maar het is maar de vraag wannéér precies, want daar kun je duidelijk je klok niet op gelijkstemmen.

[related-posts]

Met de kuip lanceert de stad Oostende een initiatief dat, ingeval van succes, vermoedelijk door een havenstad als Brugge-Zeebrugge zal nagevolgd worden. Maar nú al ergeren de Oostendenaren zich alweer: ze moeten de kuipen zélf aankopen!…