Ook voedselbank voor huisdieren

Prachtig initiatief van vzw Sociale Dierenhulp i.s.m. OCMW!

Voorlopig bestaat de voedselbank enkel in Oost- en West-Vlaanderen, maar we durven hopen dat dit snel navolging krijgt in andere provincies. Het idee is schitterend, omdat het achterliggende verhaal zo menselijk en begrijpelijk is. Dat vele alleenstaanden in ons land in armoede leven is een gegeven dat al langer bekend is. Maar meestal hebben alleenstaanden ook een dierbare huisvriend, nl. een hond of een kat. Maar die hebben ook honger en je hoeft maar een kijkje te nemen in de winkelrekken om te weten dat ook dierenvoeding duur is. Om over de rekening van de dierenarts nog maar te zwijgen.

Vele armen zouden nog liever eerst hun dieren te eten geven en dan pas zichzelf. Een hond is in vele gevallen voor alleenstaande ouderen ook een reden om nog buiten te komen. Zonder huisdier zouden ze ronduit vereenzamen. Jolanda Kause, oprichtster van de vzw Sociale Dierenhulp, kaartte het idee van een voedselbank voor huisdieren aan bij het OCMW en vond er ook gehoor. In nauwelijks een jaar tijd hielp haar vereniging i.s.m. het OCMW maar liefst 350 baasjes aan een noodzakelijk maandelijks voedselpakket voor hun huisdier. Er ontstond een heus netwerk van winkelketens, middenstanders, landbouwers, sympathisanten en vrijwilligers die in de bres springen voor de huisdieren en hun baasjes.

[related-posts]

Ook de wisselwerking tussen de vzw en het OCMW verloopt uitstekend. Vaak gaan ze samen de hulpbehoevenden bezoeken om zich van de situatie te vergewissen. De vereniging helpt de dieren, het OCMW helpt de mensen. Het initiatief heeft dermate succes dat de plannen op korte termijn al concreet zijn. Zegt Jolanda Kause: “We hebben een centraal pand gehuurd in Ooigem en daar zullen ook een dierenarts en een trimster actief zijn. En we willen ook het sociale aspect van een dierenvoedselbank niet over het hoofd zien. We voorzien een ontmoetingsruimte, waar de baasjes en hun viervoeters ook contacten kunnen leggen en tenminste kunnen praten over hun problemen.”

Merkwaardig: vroeger werkte Jolanda als cipier en begeleidster in een psychiatrisch centrum voor mensen met een drugsprobleem. Op den duur ging ze zelf met een hoofd vol problemen van en naar huis. Hoewel ze tot vandaag onbezoldigd met de zorg van andermans huisdieren bezig is, schenkt dit werk haar veel meer voldoening en vooral… dankbaarheid!

[related-posts]

Meer info via sociale-dierenhulp.be .

Let wel, de vereniging is enkel maar actief in Oost- en West-Vlaanderen. Wij hopen wel dat dit initiatief andere dierenliefhebbers in de verschillende Vlaamse provincies stimuleert.