Ooievaars terug in Planckendael

Opa Storky is er ook weer bij!

Nu het voorjaar begint, zijn de eerste ooievaars teruggekeerd naar hun vertrouwelijk nest in Planckendael.

Ooievaars op wintervakantie:

Na een verre wintervakantie te hebben doorgebracht in warmere oorden, voelen ook de ooievaars dat de lente stilaan begint in ons land.

Om te overwinteren trekken de vogels tot in Spanje, sommige reizen zelfs door tot in West-Afrika.  Ze leggen daarvoor meer dan 4.000 kilometer af.  De ooievaars vliegen dan aan een gemiddelde van 300 kilometer per dag.

De steltlopers trekken niet naar het Zuiden om het zelf warmer te krijgen, maar omdat er ginder meer voedsel te vinden is.  Insecten leven namelijk liever in warme gebieden.

Record ooievaars:

Ooievaars

Planckendael ligt op de natuurlijke trekroute van de ooievaars.  In het dierenpark nestelen ze zich elk jaar.  Hier brengen ze ook hun jongen groot.

Een twaalftal van de steltlopers zijn reeds teruggekeerd naar Planckendael.  In het broedseizoen bestaat de ooievaarskolonie in het dierenpark uit meer dan 100 dieren.

In 2013 werd het jaarlijkse record gebroken met 52 nesten en 71 jonge ooievaars.  In juni krijgen de nieuwe leden van de ooievaarskolonie een ring, zodat ze herkend kunnen worden.

Opa Storky:

De oudste ooievaar in Planckendael is Opa Storky.  Hij werd geboren in 1999.  Ook dit jaar is hij bij de eerste om voor de vijftiende keer zijn vertrouwelijke stek in het dierenpark in te nemen.

Daten bij ooievaars:

Ooievaars houden erg aan hun nest.  Ze zijn ook heel trouw aan hun partner.  Het is in het nest dat ze hun liefde verklaren.

Dit doen ooievaars door een serenade te geven.  De vogels plooien hun hals, leggen hun kop in de nek en beginnen dan volop te klepperen.