Onze kinderen zijn (nog) niet verslaafd aan ICT

Hun allereerste verlangen: buiten spelen!

Wie dacht dat kinderen tussen 7 en 12 jaar gedoemd zijn om voorgoed deel uit te maken van ‘de computergeneratie’, heeft het mooi fout. Uit een naar mijn gevoel zinvol onderzoek van de KU Leuven blijkt dat jongens en meisjes uit de lagere school véél liever buiten spelen tijdens de vakantiemaanden dan voor een tv- of pc-scherm te zitten.

Sport badminton

Een rondvraag bij 2.000 kinderen wees uit dat kinderen ‘kinderen’ blijven. Zij willen kunnen ravotten, échte vriendjes hebben, fysiek bezig zijn. Helaas geeft een meerderheid van de ondervraagde kinderen toe dat ze niet mógen of kúnnen buiten spelen. De KU Leuven wil met het resultaat van de enquête vooral een signaal geven naar de ouders toe: laat je kind aansluiten bij één of andere sportvereniging!

[related-posts]

Boeken lezen

Dat internet, games, Facebook, smartphones e.a. nieuwe media nog in de top 5 staan van de favoriete activiteiten van de kinderen heeft hoofdzakelijk te maken met de tijdgeest. Niet één van de ouders kan hun kinderen gedurende twee maanden persoonlijk opvangen. De meeste kinderen zijn a.h.w. gedwongen om zich binnenshuis bezig te houden.

Opmerkelijk is dat de huidige jeugd liever een boek leest dan eindeloos te zitten chatten. De nieuwe media bezetten een belangrijk deel van hun studiejaren en velen geven blijk van ‘pc-moeheid’. Vakantie betekent voor de jongeren net zoveel als voor ons, volwassenen: weg met de dagelijkse sleur!

[related-posts]

Kleuren

En al even opmerkelijk: dubbel zoveel meisjes als jongens houden zich tijdens de vakantiemaanden bezig met tekenen en knutselen.

Het merendeel van de ondervraagde jongeren gaf toe zich vooral te ‘vervelen’ tijdens de vakantiemaanden. Daarom neemt hun telefoonverkeer danig toe in de zomer. 80% van onze jeugd tussen 10 en 12 jaar heeft een gsm.

Het zou me plezieren als de KU Leuven eens een gelijkaardig onderzoek verricht met 2.000 alleenstaande mannen en vrouwen. Ik vermoed dat de verschillen niet erg groot zullen zijn…