Nog 3 landen staan op de zwarte lijst van de VS

Toen waren ze nog met drie.

In 1961 sloten de Verenigde Staten hun ambassade in Cuba. De Amerikanen weigerden het communistische regime van Fidel Castro langer te erkennen. Eén jaar later volgde een handelsembargo en sinds 1982 stond Cuba op een zwarte lijst van landen die terrorisme ondersteunen. Stond. Want dat is sinds heden niet meer het geval. Beide landen proberen al verschillende maanden hun diplomatieke betrekkingen te normaliseren. Enkele dagen geleden schudde Barack Obama publiekelijk de hand van Raul Castro, die zijn broer Fidel in 2008 opvolgde als president van Cuba.

Volgens insiders is die zet niet vreemd, want in de Verenigde Staten wonen maar liefst twee miljoen Cubaanse immigranten en die vormen een belangrijke doelgroep bij de presidentsverkiezingen van 2016. De Democraten van Obama hopen op die manier op een goed blaadje te staan bij alle Cubanen in de Verenigde Staten. Ondertussen is Guantamo, een Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba waar terrorismeverdachten worden vastgehouden, nog steeds niet gesloten. Nochtans was dat een verkiezingsbelofte van president Obama in 2008. Dat thema zal de komende maanden zeker weer ter sprake komen.

[related-posts]

assad
President Bashar al-Assad van Syrië

Na de schrapping van Cuba op de zwarte lijst van naties die het terrorisme steunen, blijven officieel nog drie landen over. Dat zijn Iran, Syrië en Soedan. Jemen, dat tegenwoordig volledig ten prooi valt aan terrorisme, staat niet op die lijst omdat de zittende regering wel Amerikaans gezind is. Noord-Korea is een probleemgeval, maar wordt door de Verenigde Staten echter niet officieel beschuldigd van het steunen van terrorisme. President Bashar al-Assad van Syrië hoopte via zijn strijd tegen IS ook in de gratie van de Amerikanen te vallen, maar kende geen succes.