Nieuwe Koningin Elisabethzaal opent haar deuren

Tijdens het weekend van 25-26 november opende na dertien jaar de nieuwe Koningin Elisabethzaal haar deuren.

De nieuwe concert- en congreszaal is uniek in haar soort en maakt deel uit van het nieuwe congrescentrum Elisabeth Center Antwerp, een congrescentrum met de modernste faciliteiten, en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de ZOO en met de dierentuin.

konigingelisabethzaal1

De Koningin Elisabethzaal scoort fantastisch op het vlak van akoestiek en techniek. Internationaal gereputeerd expert Larry Kirkegaard uit Chicago geeft de zaal een 10+ op 10: “De akoestiek van de Koningin Elisabethzaal overtreft onze hoogste verwachtingen”. Algemeen directeur Dries Herpoelaert: “Niet alleen visueel, maar ook op vlak van geluid is er kwaliteit op elke stoel. Op elk zitje is het 100% genieten!”.

Het is dan ook niet te verwonderen dat de Koningin Elisabethzaal de nieuwe thuishaven is van “deFilharmonie” (Royal Flemish Philharmonic). Zowel haar concerten, opnames als repetities vinden in deze hoogwaardige concertzaal plaats. Tweeduizend vierkante meter verspreid over vier verdiepingen huisvesten nog een repetitiezaal, administratieve en logistieke diensten voor twintig personen, een honderdtal muzikanten, drie viploges, een cafetaria en zes geluidsdichte inspeelruimtes.

De eerste concertzaal van de ZOO maakte deel uit van het Feestzalencomplex en werd gebouwd door Emiel Thielens (25 juli 1897). De gegoede burgerij hield hier dansavonden en genoot van symfonieorkesten. Het complex werd zwaar beschadigd in WO II en brandde uit in 1947. De tweede concertzaal werd gebouwd in 1959 met elementen van Expo ’58.

Oorspronkelijk ging bouwheer ZOO Antwerpen uit van een grondige renovatie van de bestaande Elisabethzaal. Na uitgebreide studies en overleg werd gekozen voor een volledige nieuwbouw. Het architectenbureau Ian Simpson uit Manchester ontwierp het complexe en unieke concept en werkte hiervoor samen met Kirkegaard Associates uit Chicago en Bureau Bouwtechniek. De prachtige gevel bleef bewaard en de historisch waardevolle delen in het inwendige werden weer zichtbaar gemaakt en in het ontwerp geïntegreerd. De historische zalen van ZOO Antwerpen (Marmeren Zaal, Wintertuin, Darwin- en Verlatzaal) zijn eveneens geïntegreerd in het nieuwe complex. Een mooie samensmelting van historiek en nieuw.

konigingelisabethzaal3

Troeven van de nieuwe zaal zijn:

Perfecte akoestiek en geluidstechniek:

de mooie akoestiek danken we onder andere aan het ideale volume van de zaal. Het geluid resoneert volmaakt. De zaal is smaller, dieper en hoger dan voorheen. De verhoudingen (geometrie) werden aangepast en gingen van het vroegere hoefijzer- naar het schoendoosmodel.

Centrumlocatie en bereikbaarheid:

de unieke locatie, midden in de stad Antwerpen en vlak bij het Centraal Station geeft organisatoren van zowel congressen als theater- en muziekoptredens een aantrekkelijke uitvalsbasis.

Waaier aan technische mogelijkheden:

de nieuwe zaal is voorzien van alle bezoekerscomfort en theatertechnische noden en dit voor zowel klassieke en moderne concerten als congressen.

Catering:

onder het Atrium (de inkomzaal van op het Koningin Astridplein onder de Koningin Elisabethzaal) werd de catering ondergebracht. Deze professionele keuken kan gelijktijdig tot tweeduizend personen van kwaliteitsvolle diners voorzien.

Logistiek:

op de begane grond in de Carnotstraat bevindt zich de los- en laadzone voor leveranciers en concertorganisatoren. Vrachtwagens kunnen tot in het hart van het complex rijden, dicht bij het podium. Ook de licht-, projectie- en geluidscabines kregen een aparte plaats achterin de Koningin Elisabethzaal.

Duurzaamheid:

alles werd gerealiseerd met duurzame materialen en is energiezuinig in gebruik. Het gebouw is perfect geïsoleerd volgens de nieuwste normen, om warmteverlies en geluidsoverlast te vermijden. Het hemelwater wordt gerecupereerd voor gebruik in onderhoud en sanitair. Dit nieuwe centrum is een mooi voorbeeld van het milieubewuste gedachtengoed van ZOO Antwerpen.

konigingelisabethzaal2

Enkele cijfers:

  • tussen de 1.761 en 2.020 zitplaatsen
  • het volledige prijskaartje bedraagt 87 miljoen euro.
  • 1485 m² houten wanden uit houtfineer met bollenpatroon voor perfecte geluidsresonantie
  • 1.663 m² parketvloer in de zaal
  • 12 podiumliften
  • grootste podium (18 m x 14 m): aanpasbaar
  • 90 cm niveauverschil tussen zaal en podium
  • 4 grote en 8 kleinere beweegbare panelen of reflectoren om het geluid in de zaal te reflecteren.

Het residentieorkest deFilharmonie zal de zaal musical inwijden met een openingsconcert in aanwezigheid van Koningin Mathilde.

Voor meer informatie: http://elisabethcenter.be.