Meisje van 10 bedenkt ‘beter zebrapad’

Wat begon met een simpel fantasietje tijdens het Smarter Planet Kids Event…

…groeide uit tot een hele onderneming van het technologiebedrijf IBM. In het bijzijn van de kleine Aurore, die het idee opperde tijdens een sessie ‘brainstormen’ onder jonge weggebruikers, werd gisteren in Brussel het eerste ‘intelligent en lichtgevend zebrapad’ uitgetest.

Aurore ging uit van de eenvoudige vraag: “Ik begrijp niet waarom auto’s niet stoppen aan een zebrapad. Waarom zijn ze niet beter zichtbaar? Kunnen ze niet beschilderd worden met lichtgevende verf?”…

shutterstock_76939183IBM schonk alle aandacht aan deze tip en ging meteen een paar stappen verder. Het bedrijf ontwikkelde een soort van ‘zebrapadmat’ die uitgerust wordt met sensoren die ervoor zorgen dat het zebrapad oplicht, zolang er mensen de straat willen oversteken.

In coördinatie met de verkeersborden en eventuele verkeerslichten zouden kinderen zich voortaan veel veiliger moeten kunnen voelen in de stad.

Dit jaar nog worden de eerste exemplaren definitief geïnstalleerd in Groningen. Daarna zou het centrum van Brussel aan de beurt komen. Het ministerie van Mobiliteit toont alvast veel interesse.

Dankjewel, Aurore, ook ìk wandel ‘s avonds soms met toegeknepen billen over het zebrapad!