Laatste schooldag: cadeautjes voor de juf en de meester

‘Leerkracht’ een saai beroep? Nog niet zo zeker van!

“Ik heb meer cadeautjes gekregen dan op nieuwjaarsdag of op mijn verjaardag!”, zei een vriend me gisteren. Hij geeft les in het lager onderwijs en toen de ouders van zijn leerlingen het rapport kwamen ophalen, werd hij ‘bedankt’ met geschenkjes allerhande: van een paar sokken en een nieuwe balpen tot een seizoenabonnement voor zijn favoriete voetbalclub!

De trend is al een aantal jaren aan de gang. Meestal komt het initiatief van de ouders en wordt er een gezamenlijk groepscadeau voor de leerkracht gekocht. Gemiddeld draagt elke ouder 2 à 5 euro bij, waardoor men per klas toch gauw een bedrag van 80 à 100 euro kan besteden aan een waardevol geschenk.

[related-posts]

Of… een cadeaubon! Want wat blijkt? Het bedrijf Bongo, bekend van de gelijknamige cadeaubonnen, voerde de afgelopen weken specifiek actie voor de eindeschooljaargeschenken. De waardebonnen worden afgeleverd in een mooie, speciale verpakking, met een extra in te vullen attentie voor de juf of de meester. De meeste cadeaubonnen zijn individuele geschenkjes, want de meest verkochte hebben een waarde van 25 tot 30 euro.

Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholiek onderwijs, ziet hier geen graten in en spreekt van een positieve trend: “Vóór alles is dit een vorm van waardering voor de leerkracht. Sommigen uiten die mondeling of per brief, maar wanneer dit met iets materieels wordt uitgedrukt, is de geste net zo veelbetekenend!”

Het onderwijs in Vlaanderen werd de jongste maanden herhaaldelijk op de korrel genomen. Niet in het minst door Pascal Smet, die zich eerder opstelde als een boeman dan als een waardige minister van Onderwijs. Hoogtijd dat men alle ministerpostjes herschikt!…