Kuststeden vonden het een super zomer!

Record aantal bezoekers en toeristen tijdens de voorbije maanden.

Het kwakkelweer van de afgelopen maand augustus ten spijt, spreken onze badsteden over een onverwacht succes. Kennelijk hecht men niet veel meer geloof aan de weersvoorspellingen en ja, het ís weliswaar soms veel beter weer aan de kust dan in het binnenland, maar het was filerijden en drummen alom. De cijfers die de monitor van Westtoer en het Agentschap Wegen en Verkeer pas vrijgaven, spreken voor zich.

In de maanden juli en augustus samen trokken maar liefst 6,2 miljoen dagtoeristen naar de kust. In de topweekends waren dat er telkens om en bij de 500.000. Daarvan kwam 13% van hen uit het buitenland, hoofdzakelijk uit Frankrijk en Nederland. De NMBS noteerde tijdens de afgelopen zomermaanden iets meer dan 2 miljoen treinreizigers van en naar de kust. Het station van Oostende was de populairste bestemming.

[related-posts]

Voor toeristen blijkt Oostende ook nog altijd de favoriete verblijfplaats voor een vakantie aan onze kust, maar ook Blankenberge is weer helemaal hip. Een decennium geleden had de stad nog een kwalijk en ‘marginaal’ imago, maar het stadsbestuur heeft haar blazoen in vrij korte tijd weer opgepoetst. Het herziene citymarketingplan, het verfraaide straatbeeld, trendy strandbars en een waaier aan evenementen speelden dit succes ongetwijfeld in de hand.

In juli waren er in Blankenberge 42.000 hotelreservaties en dit is 10% meer dan in juli 2013. Ook de verhuur van vakantiewoningen en appartementen steeg gevoelig t.o.v. de jongste vijf jaar en ook de campings waren bijna permanent volledig bezet. Op het lijstje van meest bezochte en bezette badplaatsen staat na Oostende de stad Blankenberge nu op de tweede plaats, de derde plaats wordt ingenomen door Knokke-Heist.

[related-posts]

Als je het mij vraagt, spreken vooral de horecazaken aan de kust van een geweldige zomer. Op sommige dagen kon men immers niet anders dan naar binnen vluchten. Kassa-kassa!