Kies mee hét Vlaamse woord 2014

Welk nieuw woord wordt de opvolger van ‘selfie’?

In 2013 werd zowel in Groot-Brittannië, Nederland en Vlaanderen bijna unaniem ‘selfie‘ verkozen tot ‘Woord van het Jaar’. Intussen wéét ook iedereen wat het is en de betekenis ervan werd wereldwijd een heuse rage.

In ons land gaat dit initiatief al jaren uit van de makers van de ‘dikke’ woordenboek Van Dale in samenwerking met de vrt. De gekozen woorden verschijnen dan ook prompt in hun volgende edities.

[related-posts]

Het gaat inderdaad om meerdere woorden, want behalve hét nieuwe woord, kunnen er ook nieuwe woorden of benamingen uit één van deze categorieën opduiken: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Daarbij rekenen de organisatoren ook op júllie steun: tot en met 24 november kunnen jullie het beste, mooiste en/of tofste nieuwe woord nomineren en insturen op de website www.vandale.be/woordvanhetjaar. Van alle ingezonden nieuwe woorden maakt Van Dale shortlists in de verschillende categorieën.

Van Dale maakt daarnaast ook een shortlist van 10 woorden die door de uitgeverij zelf worden genomineerd. Let wel, de ingezonden woorden moeten het liefst in 2014 ontstaan zijn, maar in ieder geval in 2014 in Vlaanderen populair geworden zijn.

[related-posts]

Op 25 november worden alle genomineerde woorden vrijgegeven en kunnen jullie je uiteindelijke voorkeur nogmaals aanvinken. Dit kan van 26 november tot en met 16 december. Op dinsdag 16 december worden de winnende woorden per categorie en het Woord van het Jaar bekendgemaakt.

Ook dit jaar is er de verkiezing van het ‘Kinderwoord van het Jaar’. Om een kinderwoord in te zenden, klikken taalliefhebbers door naar de website van Ketnet.

Niet aan twijfelen, doe mee! Dit is immers niet alleen weggelegd voor bollebozen. Trouwens, ‘bolleboos’ was ook ooit het ‘Woord van het Jaar’!