Kartonnen agenten ‘werken’ efficiënt

En ze werken bovendien 7 op 7 dagen!

Heb jij er ook al één zien staan langs de weg of in de bebouwde kom? De ‘politiedummy’s’ worden al in verschillende gemeentes ingezet om een soort van schrikeffect op te wekken bij de autobestuurders, waardoor die trager gaan rijden. En het werkt! Ze zijn zo levensecht dat je vanzelf op je rempedaal gaat drukken.

In feite gaat het hier om een proefproject van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Eerder al werd het toegepast in verschillende buitenlandse steden, tot in India toe. Met wisselend succes, want in vele gevallen worden de agenten van de weg gemaaid of worden ze… gestolen!

[related-posts]

Kartonnen politieagenten

Hoe dan ook, op plaatsen waar de politie kartonnen agenten inzet, worden maar liefst de helft minder verkeersovertredingen vastgesteld. Maar de wetenschap dat ze er staan, gaat vooral bij de lokale bewoners rond als een lopend vuurtje. Bijgevolg moeten echte agenten de nepagenten voortdurend verplaatsen.

In Zaventem zijn de kartonnen agenten een (meer dan) levensgrote foto van bestaande agenten van de politiezone. Met een paar ludieke situaties voor gevolg: soms zwaaien automobilisten goeiedag naar hun bekende agent en keren ze op hun stappen terug om… een praatje te maken!

Soms vraag ik mij af of de helft van de flitspalen langs onze wegen ook niet van karton zijn…