Jongeren zijn gelukkiger dan 10 jaar geleden

Ze leven gezonder en hebben meer sociaal contact.

Uit een grootschalige studie, gebaseerd op het Health Behaviour in School-aged Children-onderzoek, blijkt dat de gezondheid, de leefstijl en het geluk van kinderen tussen 11 en 15 jaar er het jongste decennium flink op vooruit is gegaan. Deze trend zet zich door in heel Europa en deels ook in Amerika. Dit is te lezen in de onderzoeksbijlage van het European Journal of Public Health.

Positief is alleszins dat jongeren uit Europa en Noord-Amerika de jongste jaren meer groente en fruit zijn gaan eten. Zowel hun leerkrachten als hun ouders brengen hen van kindsbeen af bij wat gezonde voeding inhoudt. Daarnaast blijken ze ook begrepen te hebben dat lichamelijke beweging erg belangrijk is voor het algemeen welzijn.

[related-posts]

Verder kunnen de jongeren ook makkelijker met hun problemen terecht bij hun ouders en opvoeders dan vroeger, vooral omdat die zich meer open minded zouden opstellen dan tien jaar geleden. Het verenigingsleven buiten de schooluren en de sociale media maken ook in niet belangrijke mate deel uit van hun algemene ‘goed voelen’. Vereenzaming en zelfdoding komen minder vaak voor dan in de jaren 2002-2005. Ook positief is dat beduidend minder kinderen roken of drugs gebruiken dan in die periode.

Minder positief is dat vele tieners lijden aan overgewicht en obesitas. Zo blijken vooral jongeren in Tsjechië, Denemarken, Italië, Litouwen, Rusland, Schotland, Slovenië, Zwitserland en de VS in 2014, in tegenstelling tot de algemene trend, minder lichamelijke beweging te hebben dan in 2004.

Hoewel er ten opzichte van 10 jaar geleden meer kinderen van gescheiden ouders hun jeugd in soms 2 verschillende gezinnen doorbrengen, voelen die jongens en meisjes zich niet minder gelukkig dan anderen. Soms integendeel!…