Jongen van 15 redt chauffeur

Schoollessen EHBO blijken bijzonder zinvol te zijn!

Jochen Bas uit Bree zal vandaag op school wellicht als een held begroet worden. Gisteren redde hij het leven van een 62-jarige chauffeur die met zijn Jaguar in de gracht naast de weg was gesukkeld. Vermoedelijk had de Nederlandse bestuurder vlak voor het ongeval een hartinfarct gehad.

Jochen was met de fiets op weg naar huis en zag het wrak naast de weg liggen. De chauffeur zat bewegingloos achter het stuur van de zwaar geaccidenteerde wagen. Jochen aarzelde geen ogenblik om zich ervan te vergewissen of de man nog leefde. Hij gaf hem enkele pijnprikkels in zijn gezicht, en vroeg de man om in zijn hand te knijpen als hij Jochens’ stem hoorde.

[related-posts]

Daarna heeft hij de hulpdiensten gebeld en week niet van de bestuurder zijn zijde tot die er waren. De brandweer kon de man uit het wrak bevrijden en voerde een succesvolle reanimatie uit.

Jochen had gehandeld volgens het boekje. Het toeval wilde dat hij onlangs op school een cursus EHBO had gekregen. Er is trouwens een wetsvoorstel in de maak om onderricht in EHBO verplicht te maken in de eerste, tweede en derde graad van het basis- en secundair onderwijs.

Naar mijn gevoel geen slecht idee. Voor zo ver ik me kan herinneren heb ik zelfs tijdens mijn legerdienst geen cursus gehad. Gek, als je je bedenkt dat je er tijdens je opleiding wel leerde raak schieten en dus leert mensen te verwonden!

Ook nu al kan je via Het Rode Kruis EHBO-onderricht in je school of bedrijf organiseren. Meer info op www.rodekruis.be .