Imposant rifaquarium geopend in ZOO Antwerpen

Officiële opening gebeurde door Antwerps burgemeester Bart De Wever… vanuit het aquarium.

Rare snuiters in het aquarium:

Vrijdag 3 april 2015 openden burgemeester Bart De Wever en directeur van de ZOO, Dries Herpoelaert, de nieuwe aanwinst van de Antwerpse dierentuin op originele wijze.  In duikpak vanuit het water stelden ze één van de grootste rifaquaria van Europa voor.  Ook voor de bewoners van het aquarium was het een speciale dag, want zij kregen een maaltijd aangereikt van de burgemeester.

fotolink_openingrifaquarium (16)

Na twee jaar hard werken en intensieve voorbereiding, is het prachtige rifaquarium sinds zaterdag 4 april open voor bezoekers.  Van achter een gigantisch raam van 4 meter hoog, 8 meter breed en 13 centimeter dik, kan je de wonderlijke onderwaterwereld bezichtigen.

fotolink_openingrifaquarium (11)

Koralen en visjes:

Dankzij de enorme afmetingen en de buiging van het aquariumglas, krijg je als bezoeker het gevoel dat je werkelijk mee tussen de visjes in het rif staat… zonder nat te worden!

Het rif is één geheel van kleur en ontdekkingen.  Meer dan 4.000 vissen, waarvan ongeveer veertig verschillende soorten, zorgen voor een wonderlijk schouwspel.  De unieke wijze waarop elke soort zich voortbeweegt, de kleurveranderingen naargelang de lichtinval en de veelheid aan soorten, zorgen ervoor dat je niet uitgekeken geraakt en steeds nieuwe dingen observeert.

fotolink_openingrifaquarium (12)

Het zijn nochtans niet enkel de kleurrijke visjes die van het aquarium een ware attractie maken, de basis van het rif wordt namelijk gevormd door anemonen en zachte koralen.  Dit zijn in feite fascinerende diertjes die op planten lijken.  Zij zorgen er eveneens voor dat het aquarium je nooit zal vervelen: langzaamaan zal het koraalrif zich verder ontwikkelen en na verloop van tijd een heel ander decor voor de vissen creëren.

fotolink_openingrifaquarium (6)

Extra animatie:

Bij het installeren en onderhouden van een rifaquarium komt veel meer kijken dan je wel zou denken.  Zo moeten de ramen ervan bijvoorbeeld om de twee dagen schoongemaakt worden.

fotolink_openingrifaquarium (4)

Voor wie dit eens van dichtbij zou willen meemaken en geïnteresseerd is in een extra woordje uitleg over de koralen en vissen, heeft de ZOO een uitzonderlijke attractie voorzien.  Een verzorger zal voor de ogen van het publiek vier keer per week het water induiken, de visjes voederen en koralen verzorgen, de ramen poetsen en via een speciale installatie bijkomende informatie geven.

fotolink_openingrifaquarium (8)

VIP Aquariumdiner:

Bovenop het nieuwe rifaquarium heeft de ZOO nog een andere verrassing in petto.  De volledige zaal met aquaria werd vernieuwd, waardoor je nu in een prachtige plaats met ronde bogen en rustgevend blauw licht op feeërieke wijze van de onderwaterwereld kan genieten.

fotolink_openingrifaquarium (1)

Beide wanden van de zaal bevatten aquaria met enerzijds zoetwater- en anderzijds zoutwatervissen.  Aan het einde van de gang, kijk je uit op het enorme rifaquarium dat het sluitstuk van de renovatie van het 113-jarige ZOO-Aquarium is.

Krijg je niet genoeg van dit alles?  Dan heeft de ZOO een speciale bedrijfsformule voorzien: een “VIP Aquariumdiner” – een driegangenmenu tussen de vissen met een exclusieve avondwandeling in de dierentuin.

Meer informatie vind je op de website van de ZOO Antwerpen.

Video ZOO-Aquarium: