Ieperse politie pakt op inventieve wijze inbraakpreventie aan

Nuttige lectuur op je broodzak.

Het is bekend dat in de wintermaanden en vooral tegen de feestdagen aan veel meer inbraken plaatshebben dan tijdens de zomermaanden. Nu kan je via allerlei kanalen de burgers wel waarschuwen tegen dit dreigende gevaar, maar in Ieper bedacht het stadsbestuur in samenwerking met de lokale politie een wel erg origineel middel om deze ‘boodschap van algemeen nut’ naar buiten te brengen. Onder de slogan ‘Alerte burgers zijn broodnodig!’ hebben zij een waarschuwingstekst en een aantal tips afgedrukt op… broodzakken!

broodzakken ieper 2

De bedrukte broodzakken worden verdeeld onder 80 bakkers in en om Ieper. Koop je er een brood, krijg je er gratis wat tafellectuur bij. De onderliggende idee van dit initiatief is niet slecht bekeken: een broodzak gooi je niet meteen weg en omdat die meestal op tafel staat, is de kans groot dat het onderwerp tijdens de maaltijd in gezinsverband wordt besproken.

[related-posts]

In het verleden probeerde de stadsdiensten via flyers de burgers te waarschuwen en vorig jaar nog werd een campagne op touw gezet via de sociale media. Maar flyers belandden tussen de stapel publiciteit die in je brievenbus belandt en via de sociale media vallen altijd een flink aantal mensen uit de boot. Maar brood komt bij iederéén in huis, ook bij alleenstaanden. Die blijken immers de grootste risicogroep bij wie wordt ingebroken.

Behalve een algemene waarschuwing, bevat de tekst op de broodzak ook een aantal preventieve tips om je woning te beveiligen en een verwijzing naar het buurtinformatienetwerk. Bovendien roept men de burgers op om elk verdacht gedrag in hun woonwijk te melden, vandaar de toepasselijke slogan ‘Alerte burgers zijn broodnodig!’.

[related-posts]

Dit lijkt me een briljant initiatief dat navolging verdient. Het is uiteraard niet alleen in het Ieperse dat inbrekers een slag proberen te slaan!