Homohaat strenger aangepakt in Brussel

Ook vrouwen vaak slachtoffer van verbaal geweld.

Wie het als homokoppel waagt om hand in hand het centrum van Brussel te doorkruisen, riskeert een rist scheldwoorden over zich heen te krijgen en in vele gevallen wordt het stel nog bespuwd ook. En in sommige gevallen worden homo’s er achtervolgd en aangevallen. Alleen al dit jaar hebben agenten tot vandaag 449 processen-verbaal en 18 GAS-boetes uitgeschreven.

Maar ook holebi-koppels en opvallend geklede vrouwen krijgen soms grove beledigingen naar hun hoofd geslingerd als ‘Sale pute’ (‘Vuile hoer”), ‘Connasse’ (‘Achterlijke trut’), ‘Grosse salope’ (‘Dikke slet’), ‘Salope de merde’ (‘Strontslet’), ‘Bitch’ en ander fraais. Dit scheldgedrag komt niet alleen van groepjes jongeren, maar ook volwassen mannen willen wel eens brutaal uit de hoek komen. In de anonimiteit van de stad steken zij hun afkeer en spot niet onder stoelen of banken. Terwijl de homokoppels vinden dat de stad nu net een plaats moet zijn om voor je geaardheid uit te komen. Ook overdag.

[related-posts]

Daarom laten de slachtoffers dit verbaal geweld niet langer meer over zich heen gaan en spreken ze ook sneller de patrouillerende politie aan. De klachten worden sowieso doorgestuurd naar het parket, maar vaak worden ze verticaal geklasseerd, omdat zulke feiten van verbaal geweld moeilijk te bewijzen zijn. In de meeste gevallen blijft het woord tegen woord. Maar precies omdat de slachtoffers mondiger zijn geworden, kan men nu makkelijker de plaatsen en straten in kaart brengen waar zulke feiten zich het meest afspelen. Daar worden voortaan meer agenten ingezet, opdat ze mogelijke daders op heterdaad zouden kunnen betrappen.

Dat de daders hoofdzakelijk mannen van allochtone afkomst zijn, wil de Brusselse commissaris niet gezegd hebben. Zeker in het donker is dit ook voor de slachtoffers moeilijk te achterhalen. De meest grove feiten met slagen en verwondingen deden zich in het verleden het vaakst voor in de uitgangsbuurt voor homo’s en die situeert zich op nog geen 500 meter van het politiecommissariaat.

[related-posts]

De politie raadt de homo’s die Brussel bezoeken dan ook aan vooraf te verkennen waar het commissariaat en de patrouilleposten zich situeren. Hun advies is ook om nooit te reageren op groepjes die je achtervolgen. Negeer ze gewoon, maar zet het zeker niet op een lopen. Dat vinden zulke mensen net lollig!