Grootste drijvende kerstboom ter wereld

120 kilometer aan lichtslingers!

Hoewel er vanwege het dreigende energietekort in onze contreien nog maar weinig kerstverlichting in het straatbeeld te zien is, duikt hier en daar toch al een kerstboom op. De uitstalramen ademen nog volop de sfeer van Sinterklaas uit en terecht, want die komt officieel pas in de nacht van vrijdag op zaterdag aanstaande je schoentje vullen. Toch liggen de kerstartikelen al duidelijk centraal in de winkelrekken, inclusief de versieringen voor de kerstboom. De lampjes mogen dan misschien achterwege blijven, elk jaar is er wel een nieuwe collectie kerstballen, -engeltjes en -slingers op de markt.

Bijna overal ter wereld is en blijft kerstmis een feest zonder weerga en het lijkt wel of de grootsteden elkaar de loef willen afsteken om er als eerste en meest imponerende bij te zijn om hun ‘unieke’ kerstboom aan de mondiale media te tonen. Ook in onze hoofdstad én het centrum van Europa, Brussel, staat de omstreden kerstboom 2014 na een reis van 2.000 km sinds 20 november rechtop pal op de Grote Markt. Het is een ‘geschenk’ van de Letse hoofdstad Riga aan ons land. De boom is 18 meter hoog en 8 meter breed.

[related-posts]

Maar dit is klein bier in vergelijking met de kerstboom waarmee de Braziliaanse stad Rio de Janeiro al jaren kan pronken. Zaterdagavond zijn de lichtjes aangestoken van ‘de grootste drijvende kerstboom ter wereld’. En daar hebben ze op geen lampje minder of meer gekeken! De stalen kerstboom van 85 meter hoog bevat 120 kilometer aan lichtslingers, waarvoor 3,1 miljoen lampen (!) nodig waren.

Het is het 19de jaar op rij dat er in Rio een drijvende kerstboom wordt gebouwd. De eerste was ‘nauwelijks’ 48 meter hoog, maar toen al goed voor een spektakel dat duizenden toeristen naar de stad lokte. De drijvende kerstboom werd voor het eerst vermeld in de Guinness World Records in 1999 (76 meter). De meest recente vermelding dateert van 2007, toen de boom ook al 85 meter hoog was. Het lichtspel in de Rodrigo de Freitas-lagune is nog tot 6 januari elke avond en nacht te bekijken.

[related-posts]

Het unieke aan deze boom is dat hij elk jaar op een andere manier wordt aangekleed. Je zit hier achtereenvolgens een opname uit 2011 en de meest recente, die sinds zaterdagnacht op YouTube verscheen:

Video grootste kerstboom 2011:

Video grootste kerstboom 2014: