Filip & Mathilde om van te snoepen!

Verzamelaars van koninklijke koekjesdozen zijn in hun nopjes.

Net zoals er vroeger in elke schoolklas foto’s hingen van ons toenmalige vorstenpaar, was bijna elk gezin in het bezit van een mooie, blikken koekjesdoos met daarop de foto van de koninklijke familie. En die kwam alleen maar op tafel bij bijzondere gelegenheden.

Wie de actualiteit volgt, weet dat de relatie tussen Albert en zijn zoon Filip, de huidige koning, momenteel erg verzuurd is, maar Filip en zijn gezin krijgen er een ‘zoethouder’ voor in de plaats. Vanaf 23 juni a.s. vind je van die klassieke koninklijke koekjesdozen in de winkel voor de prijs van 7,99 euro. 8 euro klinkt meteen een pak duurder, maar het typeert onze vorst: ook hìj is gewonnen voor een groots opgezet besparingsplan.

[related-posts]

Koekjesfabrikant Delacre lanceert de koekjesdozen naar aanleiding van de eerste troonverjaardag van Filip als koning der Belgen. De fabrikant is al sinds 1879 hofleverancier en heeft een brevet op deze rariteit. In vele families worden de befaamde dozen generaties lang bewaard en zijn het zowaar ‘iconen’ geworden.

Koekjesdoos van koninklijke familie

“Je zou versteld staan hoeveel families de hele collectie in hun bezit hebben!”, stelt Gunther Deckers, marketing manager bij Delacre, “Wat ons niet verwondert, want uiteindelijk vertellen al onze koekjesdozen op een ‘lekkere manier’ de geschiedenis van ons koningshuis door de jaren heen.”

De koninklijke doos is een gelimiteerde editie. Het assortiment is een selectie van 10 van de bekendste koekjes van Delacre: Marquisettes, Biarritz, Cigarettes Russes, Coeur Blanc, Caracas, Nordica, Délichoc Melk, Suprême, Délichoc Puur en jawél, zelfs Brazil.

De inhoud vind ik als consument toch wel belangrijk. Anderzijds geef ik toe, dat ik wel vaker dingen koop, omdat ik de verpakking zo mooi, uitzonderlijk of praktisch vind.

Dit blijkt bij verwoede verzamelaars van koninklijke koekjesdozen niet anders te zijn. Doorgaans worden ze niet hergebruikt als koekjes- of snoepjesdoos, maar doen ze vooral dienst als bewaarbox van foto’s en belangrijke documenten.