Eureka! Briljante vondst!

Vele Belgen in het spoor van Adolphe Sax

In de negentiende eeuw vond de Belg Adolphe Sax een nieuw instrument uit dat binnen de kortste keren de wereld veroverde: de saxofoon! Tot vandaag staat de man nog altijd in de annalen van onze Belgische geschiedenis en in de leerboeken van het lager onderwijs. Maar toch telt dit land wel meer uitvinders die het vermelden waard zijn:

shutterstock_74608144Rolschaats

John Joseph Merlin, uitvinder van ‘de rolschaats’ (in het jaar 1760). Zijn eerste exemplaar had destijds al meer weg van een skateboard, maar pas in 1863 werd een verbeterde versie van dit rollend schoeisel officieel gepatenteerd. Door een Amerikaan weliswaar, en één met meer zakelijk instinct dan de brave Belg.

Witloof

Frans Bezier, de allereerste kweker van ‘witloof’ (1867). De tuinier bewaarde cichoreiwortels in een donkere ruimte en zag tot zijn eigen verbazing dat er witgele kropjes uit voortkwamen. Hij was ook de eerste die ze proefde en lekker bevond. Toch duurde het nog 16 jaar voor zijn nieuwe groente internationaal in trek kwam.

Roerzeef

Victor Simon, bedenker van ‘de roerzeef’ of ‘passe-vite’ (1928). Omdat hij zijn vrouw dag na dag zag zwoegen in de keuken om soepen, groenten en aardappelgerechten te mixen, stak hij een kom met zeef en zwengel in elkaar. Het werd een wereldsucces. Tot vandaag verkiezen vele keukenpieten de roerzeef nog altijd boven de blender of het alles-in-één-keukenapparaat.

[related-posts]

In hun spoor tal van andere inventieve landgenoten die aan de basis lagen van wereldverspreide producten: van de anticonceptiepil en het regenkapje, over de parkeersensor en muggenmelk, tot het verbandhaakje en de Mercatorprojectie.

Het Radio 1-programma ‘De bende van Einstein’ gaat samen met de luisteraars op zoek naar de beste Belgische uitvinding. Op vrijdag 4 april hoor je tijdens een live-uitzending welke vondst het meest tot onze verbeelding spreekt.