De e-fiets in volle opmars

Almaar meer werknemers verplaatsen zich met de elektrische fiets naar het werk.

‘Samen in de file’ is helemaal niet gezellig! Wij dachten dat automobilisten het nooit zouden vatten, maar nu blijkt er toch wel enige kentering en bewustwording aan de gang. Nee, de files worden niet kleiner. Het aantal auto’s op de weg wordt elk jaar nog groter, maar ook het aantal mensen dat er a.h.w. uitstapt vermeerdert elk jaar. Er werden vorig jaar meer motorrijtuigen verkocht dan ooit, maar ook het succes van de elektrische fiets zit daar voor veel tussen.

Almaar meer pendelaars schakelen voor het woon-werkverkeer over van de auto op de e-fiets. Toch blijkt een meerderheid nog te ‘wachten’ met de aankoop van dit vervoermiddel, omdat zij ervan uit gaan dat de vervolmaking ervan nog niet op punt staat en het prijsticket nog aanzienlijk zal verlagen. Anderen hebben dan weer niet de plaats en voorzieningen voorhanden om de fiets veilig te stallen of om de accu probleemloos op te laden.

[related-posts]

De onderzoekers bevroegen vooral werknemers die in een straal van 5 tot 15 kilometer van hun werkplaats wonen. Daarvan blijkt maar liefst 75% die verplaatsing nog altijd met de eigen wagen te doen en slechts 9,6% met de fiets. De overige werknemers zijn gewend aan het openbaar vervoer en blijken hierover weinig of geen klachten te hebben. Nochtans werd proefondervindelijk aangetoond dat de meeste e-fietsers met een gemiddelde snelheid van om en bij de 23 km/u even snel of sneller op hun bestemming zijn dan de autobestuurders of mensen die het openbaar vervoer nemen.

Video proef:

Mobiel 21 vzw lanceert dezer dagen een campagne die het woon-werkverkeer wil belichten. Ik vermoed dat er al wel meer mensen dan ik hebben overwogen om de auto aan de kant te laten. Maar ik laat de gedachte aan een e-fiets toch nog wel even rijpen, zeker nu de zomer zo goed als voorbij lijkt. En dan denk ik niet in de eerste plaats aan regen- of winterweer, maar ook aan de staat van onze fietspaden.

Toch kan ook jij al eens onderzoeken of je met een e-fiets beter af bent. Via de site nooitmeerfile.be kom je alvast meer te weten.