Crisis laat bizarre traditie heropleven

In Napels is het de gewoonte om 2 kopjes koffie te kopen, 1 voor jezelf en 1 voor een vreemde.

De gewoonte van de “caffè sospeso” zou ongeveer een honderdtal jaar geleden begonnen zijn in Napels, Italië.  Vrij vertaald betekent caffè sospesouitgestelde koffie“.

De traditie begon in cafés voor de arbeidersklasse.  Als iemand fortuinlijk was geweest, dan was het de gewoonte dat die persoon twee kopjes koffie bestelde, maar er slechts één opdronk.  Op die manier kreeg de volgende, minder fortuinlijke persoon, een gratis kopje troost aangeboden.

Houd je handen en voeten lekker warm om winterhanden en wintertenen te voorkomen.

Ondertussen hebben koffiehuizen over de hele wereld de traditie overgenomen: op bepaalde plaatsen in Bulgarije, Oekraïne, Australië, Canada, Rusland, Spanje, Argentinië, de Verenigde Staten en Costa Rica.  Op 22 juli 2013 zou er in Canada een anonieme klant zelfs 500 caffès sospeso hebben gekocht in een bepaalde koffieketen!

De idee van de caffè sospeso is ondertussen uitgegroeid tot een waar symbool van solidariteit.  De crisis in de eurozone heeft de traditie enkel versterkt.  In 2013 maakte de Britse Starbucksafdeling bekend dat ze voor elke uitgestelde koffie een bedrag aan een goed doel voor daklozen zou schenken.