Bravo voor de Belgen

Wij zijn keien in het sorteren van vuilnis!

We kunnen dan wel eens goed vloeken op de verschillende vuilniszakken en -bakken die meestal danig in de weg staan in onze keuken, sinds het sorteren van huishoudelijk afval in ons land verplicht is, klommen wij naar de Top 3 van Europa, wat recycleren en composteren aangaat.

Vorig jaar werd van al het opgehaalde huisvuil liefst 36% gerecycleerd en 21% gecomposteerd. Met andere woorden, in totaal werd 57% van het vuilnis op een ecologische manier herwerkt. Na Duitsland (65%) en Oostenrijk (62%) behoort België nu tot de meest milieubewuste landen van Europa.

shutterstock_140718544Daartegenover staat echter dat er steeds meer afval in onze vuilniszakken verdwijnt. Elke Belg zette vorig jaar gemiddeld 456 kilogram (!) afvalproducten aan de voordeur. Dit zou in de eerste plaats te maken hebben met de overdaad aan verpakkingsmateriaal, waarmee men in alle verkoopsectoren op de proppen komt.

Tweede factor is dat de gemiddelde Belg wegens tijdsgebrek gemiddeld nog maar 2 keer per week gaat winkelen en dat er bijgevolg nogal wat voedselresten in de vuilniszak belanden, wegens ‘vervallen gebruiksdatum’.

En toch zijn er in Europa nog landen waar helemaal niét wordt gerecycleerd of gecomposteerd. Roemenië is wat dit betreft kampioen: 99% van alle afval belandt er nog altijd op het stort!

Wij mogen dan wel prima sorteerders zijn, dé klus waar ongeveer iedereen tegen opkijkt, is …de vuilniszakken en -bakken buitenzetten!