Borstvoeding in het openbaar ongepast?

Londens hotel-restaurant door de premier vermaand.

Afgelopen weekend hebben een honderdtal jonge moeders mét hun baby’s postgevat pal voor het luxueuze hotel Claridge’s in Londen. Op die manier wilden zij hun protest uiten tegen het verbod op borstvoeding. De actie verliep rimpelloos, al gaven alle baby’s bijwijlen wel een huilconcert, wat niet meteen in goede aarde viel bij de hoteluitbater. Maar de boodschap zal hem niet ontgaan zijn.

Vorige week had de man immers een jonge moeder zijn zaak doen verlaten, omdat zij in het restaurant haar kind in het openbaar borstvoeding gaf. De vrouw was geen hotelgast, maar wel een bezoeker van het restaurant, dat voor iedereen toegankelijk is. De chef had de obers bevolen het borsttafereel te bedekken met een grote witte stoffen servet. En dit was zeer tegen de zin van de moeder én van de zuigeling die niet ophield met schreien. Ook de andere restaurantbezoekers opperden hun ergernis over wat ze aan de tafel zagen gebeuren en gaven bijna gezamenlijk te kennen dat ze helemaal geen aanstoot namen aan het feit dat iemand in het vertrek haar kind borstvoeding geeft.

[related-posts]

Volgens een gelijkheidswet is in Groot-Brittannië de discriminatie van zogende vrouwen verboden. Naar aanleiding van het vrouwenprotest afgelopen zaterdag, tikte de Britse premier himself, David Cameron, de uitbater inmiddels op de vingers. Dat deed hij met een telefoontje en een e-mail waarin hij stelt ‘dat het geven van borstvoeding een compleet natuurlijke zaak is en dat het beslist onaanvaardbaar is om een zogende moeder in een pijnlijke situatie te brengen!’

Dat door dit ene voorval jonge moeders en bloc naar buiten komen is nog eens een staaltje van opbeurende solidariteit! In de marge toch nog deze anekdote: in Brussel ken ik een volkscafé te midden van een armenwijk, waar je soms vier à vijf zogende moeders tegelijk kan ontmoeten. In de wintermaanden zitten de jonge, arme moeders soms dagenlang op café omdat zij de verwarmingskosten thuis niet kunnen betalen. Zij stellen het dan met hooguit twee koppen koffie per dag en het zal de waardin geen zorg zijn. Haar café lokt daardoor immers tal van… mannelijke verbruikers die zulke borsttaferelen wel weten te appreciëren.