Alcoholtesters in ondergrondse parkings

Parking Vrijdagmarkt in Gent heeft de primeur.

Donderdag aanstaande, 13 november, wordt de eerste alcoholtester officieel in gebruik gesteld. Het is de bedoeling dat dergelijke apparaten, de zogeheten ‘alcolabs’, op cruciale plaatsen in de stad worden geïnstalleerd. Chauffeurs kunnen hiermee snel en efficiënt testen of ze al dan niet mogen rijden. Blijkt immers dat in Gent -en het zal in andere steden wel niet anders zijn- vrij veel autobestuurders positief blazen na een etentje of een avondje stappen tijdens het weekend.

Het verhaal achter dit initiatief laat niemand onberoerd. Het is precies vijf jaar geleden dat de Gentse geneeskundestudente Emilie Leus stierf nadat ze door een dronken chauffeur van de weg werd gemaaid. De afgelopen jaren richtte de rechtstreekse familie van Emilie een fonds op, waarmee ze de weggebruikers wil sensibiliseren voor de gevaren van alcoholgebruik. Aanvankelijk deed ze dit met flyers en pamfletten, maar geleidelijk wilden ook heel wat sympathisanten het initiatief financieel steunen.

[related-posts]

Het Fonds Emilie Leus heeft vijf jaar na de feiten genoeg geld ingezameld om acht alcoholtesters aan de stad te schenken. Eerder overtuigde de familie al enkele restauranthouders om zo’n toestel bij de uitgang van hun zaak te installeren.

Beetje vreemd dat dit alles een privé-initiatief is en dat de stad Gent niet de ‘gever’ is maar de ‘ontvanger’. Hopelijk zal men hiermee tenminste een project op touw zetten om te onderzoeken of deze alcolabs wel degelijk effect hebben. En dan volgen hopelijk ook andere Vlaamse steden dit voorbeeld.